Președintele Consiliului județean Hunedoara cere explicații Primului Ministru în chestiunea termoficării din Deva și Valea Jiului

laurentiu nistorPreședintele Consiliului județean Hunedoara, Laurențiu Nistor a transmis astăzi Primului Ministru Dacian Cioloș o scrisoare deschisă în care își exprimă îngrijorarea față de situația în care se află, în pragul sezonului de iarnă, sistemul centralizat de termoficare de la Deva și din Valea Jiului. Nistor îi solicită premierului implicarea în gestionarea acestei probleme, astfel încât drepturile hunedorenilor să fie respectate ad-literram.

Vă prezentăm, în cele ce urmează, integral, scrisoarea deschisă a Președintelui Consiliului județean Hunedoara, laurențiu Nistor adresată Primului Ministru, scrisoare intitulată ”Ce facem la iarnă cu încălzirea în Valea Jiului şi municipiul Deva?”

 

Domnule Prim-ministru,

Domnule Ministru,

În conformitate cu Constituţia României, Legea nr. 90/2001, actualizată şi completată, privind Organizarea şi funcţionarea Guvernului şi Programul de guvernare asumat, pentru:

  • Dreptul la informaţie al hunedorenilor, care la debutul sezonului rece trăiesc în incertitudine cu privire la siguranța și adecvanța sistemelor centralizate de alimentare cu agent termic necesar pentru prepararea apei calde şi căldurii în Valea Jiului şi municipiul Deva, așa cum îl prevede art. 31 din Constituția României,
  • Mineri și Energeticeni, obligaţi să facă față unei adevărate drame datorată incoerenţei, lipsei de viziune şi decizie în actul de guvernare, în totală contradicţie cu Programul de Guvernare asumat,
  • Dreptul la viață al cetăţenilor, așa cum îl prevede art. 22 din Constituția României,
  • Dreptul la ocrotirea sănătăţii, așa cum îl prevede art. 34 din Constituția României,

vă  adresez  următoarea  Scrisoare Deschisă:

Consiliul Judeţean Hunedoara este autoritatea administraţiei publice locale, constituită la nivel judeţean pentru coordonarea activităţii consiliilor comunale, orăşeneşti şi municipale, în vederea realizării serviciilor publice de interes judeţean.

În acest sens, Preşedintele consiliului judeţean reprezintă judeţul în relaţiile cu celelalte autorităţi publice, inclusiv Guvernul României şi ministerele de resort.

Din această calitate, care mă onorează şi mă obligă faţă de cetăţeni, văzând informaţii deloc îmbucurătoare transmise pe toate canalele de autorităţile orăşeneşti şi municipale din Valea Jiului şi municipiul Deva, mă adresez dumneavoastră, cei care decideți de aproape un an de zile destinele românilor, cu solicitarea să prezentaţi public în ce mod activitatea termocentralelor de la Paroşeni şi Mintia va fi una adecvată trecerii perioadei friguroase din iarna 2016÷2017 sau ce aveţi în vedere să puneţi în loc.

Domnule Prim-ministru, în calitate de Preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara am nutrit speranţa că tehnocraţii dumneavoastră ne vor face dovada, într-un târziu, că sunt mai buni, mai profesionişti şi nicidecum mai tehnocraţi-politicieni.

Fiind instruiţi la Bruxelles, ministrii tehnocraţi ar fi trebuit să fie dintre cei mai buni în domeniile lor de competenţă, dar constat cu regret că există cel puţin un domeniu din structura Guvernului tehnocrat – Energia, în care lucrurile nu stau aşa.

Să vă reamintesc că nu a existat şi nici nu există din partea ministrului energiei, propus și susținut în această funcție de demnitate publică de Primul-ministru, o viziune clară și coerentă, ca un studiu de fezabilitate, de unde să rezulte fapte şi acţiuni concrete pentru menţinerea furnizării de agent termic în sistem centralizat către populaţia Văii Jiului şi municipiul reşedinţă de judeţ – Deva?

Văzând rezultatele, tragem concluzia că, de aproape un an, ministrul energiei vântură în spaţiul public doar vorbe goale în conţinut, simple intenţii poleite grosolan, politicianisme ieftine şi false probleme, prezentate doar pentru acoperirea imaginii personale şi nu pentru rezolvarea adevăratelor provocări din domeniul de activitate.

  • Domnule Prim-ministru intenţiile nu vor ţine nici de cald şi nici de foame la iarnă!

Programul de restructurare al Complexului Energetic Hunedoara, furnizorul agentului termic în sistem centralizat, este foarte întârziat datorită lipsei de cunoştinţe în domeniu şi insolvenţei gestionate incorect de ministrul energiei, fiind practic inaplicabil în perioada scurtă rămasă până la intrarea în iarnă şi plecarea actualului Guvern.

Lipsa totală de comunicare cu partenerii sociali generează nemulţumiri crescânde în rândul angajaţilor, populaţiei din Valea Jiului şi municipiul Deva, deoarece Programul de restructurare ticluit de Guvernul tehnocrat afectează foarte multe familii în cea mai nepotrivită perioadă a anului, pentru astfel de idei.

Practic, se pare că CE Hunedoara este împins spre un faliment dureros cu toate consecinţele ce vor decurge din această acţiune.

Stimaţi Domni, având în vedere şi data târzie la care aţi fixat alegerile parlamentare, considerăm că va fi imposibil pentru orice Guvern ales democratic să intervină eficient, în plină iarnă, fără instrumente legale pregătite din timp. Astfel, statul nu va putea să intervină pentru îmbunătăţirea situaţiei în care se vor regăsi o mare parte a familiilor hunedorene.

În aceste condiţii, Guvernul tehnocrat, susţinut de PNL, îşi asumă integral previzibilul eşec, inclusiv  nefurnizarea la parametrii necesari şi în cantitate suficientă a agentului termic în sistem centralizat pentru încălzirea locuinţelor şi prepararea apei calde menajeră, destinată populaţiei şi instituţiilor publice (şcoli, grădiniţe, cămine ş.a.) încă racordate la reţelele din Valea Jiului şi municipiul Deva.

 Domnule Prim – ministru,

În calitate de Preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara cer public implicarea de urgenţă a reprezentanţilor Guvernului tehnocrat, susţinut de PNL, pentru: îndreptarea situației create, evitarea deteriorării ireversibile a calităţii vieţii şi păcii sociale în Valea Jiului şi municipiul Deva, informarea corectă şi completă a populaţiei, identificarea, pregătirea şi aprobarea unui pachet de măsuri menite să asigure instrumentele legale necesare intervenţiei eficiente a statului în iarna 2016÷2017, pentru protejarea persoanelor ce vor fi afectate.

Pachetul de măsuri trebuie să răspundă concret la întrebarea formulată: Ce facem la iarnă cu încălzirea în Valea Jiului şi municipiul Deva?

PREȘEDINTE,

Laurenţiu NISTOR