Proiecte europene dedicate – soluția Guvernului pentru relansarea economică a Văii Jiului

dsc_1062Coordonatorul proiectului guvernamental pentru constituirea zonelor de intervenție prioritară, Ionel Dancă (consilier la Cancelaria Primului Ministru Dacian Cioloș), împreună cu viceprim-ministrul Vasile Dîncu au prezentat astăzi la Petroșani, în fața reprezentanților autorităților locale și județene, programul pe care Guvernul intenționează să-l implementeze în Valea Jiului, dar și la Roșia Montană și în Moldova, pentru a ajuta aceste comunități afectate de sărăcie și de restructurare a unor sectoare economice, să se dezvolte din punct de vedere economic și social,pe noi coordonate.

Soluția propusă de Guvern constă în accesarea banilor europeni. În acest sens, ministrul Dezvoltării Regionale, Vasile Dâncu spune că în cele trei regiuni vor fi alocate resurse distincte din programele europene, iar pentru accesarea acestor bani, autoritățile locale, firmele și asociațiile neguvernamentale din zonă vor beneficia de consultanță, asistență tehnică și expertiză din partea unor specialiști în acest domeniu, pe care Guvernul vrea să-i relocheze, în următoarea perioadă, în aceste zone. ”Vrem să identificăm și să alocăm bugete distincte pentru dezvoltare în aceste zone de intervenție prioritară, între care Valea Jiului ocupă prima poziție de interes. Pentru a avea însă garanția că aceste bugete nu vor rămâne neutilizate, din lipsă de proiecte sau din blocajele generate de scrierea acestora, am decis să înființăm la Petroșani o unitate de gestionare a tuturor proiectelor propuse în primul rând de autoritățile publice locale, dar și de alte entități eligibile. Aceasta va funcționa ca un birou de consultanță, dar va fi constituit în subordinea Cancelariei Primului Ministru, astfel încât să existe o atenție directă și prioritară asupra nevoilor de dezvoltare a acestei zona și asupra modului în care putem finanța diverse proiecte”, spune vicepremierul Vasile Dîncu.

În plus, acesta arată că pachetul de programe privind susținerea regiunii Văii Jiului (dar și al celorlalte două regiuni aflate în acest proiect pilot) vor fi cuprinse într-un Memorandum pe care Guvernul îl va adopta în câteva săptămâni, urmând apoi să devină Lege, astfel încât indiferent care va fi culoarea politică a viitorului guvern, acesta să fie obligat prin lege să continue acest program dedicat susținerii zonelor sărace ale țării.

dsc_0002Direct responsabil de coordonarea programului pentru Valea Jiului, consilierul guvernamental Ionel Dancă, de la Cancelaria Primului Ministru a explicat astăzi, la Petroșani, în detaliu mecanismul rin care Guvernul vrea să susțină dezvoltarea viitoare a Văii Jiului: “După discuțiile pe care le-am avut cu autoritățile de management ale programelor de finanțare și cu ministerele care gestionează aceste programe am ajuns la următoarea abordare: Vom încerca, în primul rând, să identificăm și să alocăm bugete distincte din programele de finanțare disponibile la nivelul României și Uniunii Europene, pentru aceste zone. Aceasta este o categorie de măsuri care poate fi implementată. Apoi, vom gândi în interiorul programelor de finanțare care deja sunt în funcțiune, acordarea de punctaje suplimentare pentru cererile de finanțare care vin din aceste zone, dar și alte măsuri suplimentare care să prioritizeze la final toate cererile din această regiune. Am ajuns însă și la concluzia că există un risc însemnat ca, după ce am alocat un buget distinct pentru aceste zone, acei bani să nu fie consumați. Este un risc destul de ridicat și este periculos pentru eficiența cheltuirii banilor publici, pentru că după ce au fost blocați într-un buget distinct, ei nici nu mai pot fi folosiți pe alte programe sau proiecte, chiar dacă există cereri pentru acestea. Ne-am gândit că una dintre măsurile care ar putea rezolva această problemă a incapacității administrației de a pregăti proiectele respective pentru accesarea fondurilor europene este să gândim o unitate de asistență tehnică specială pentru aceste zone, care să garanteze că proiectele plecare de aici vor fi corect întocmite”, spune Ionel Dancă.

Acesta apreciază că unitatea de asistență tehnică (UGAT) se va baza pe doi piloni importanți de expertiză tehnică,  Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice Locale și Ministerul Fondurilor Europene, fiind cele două ministere care au în gestiune cele mai importante programe de finanțare pentru administrațiile locale și expertiza pentru strategii locale de dezvoltare locale. Ea va avea funcția de coordonare între ministere, autorități de management din instituții, astfel încât încă de la faza de idee de proiect până la elaborarea proiectului și implementarea lui să asiste beneficiarii cu servicii de consultanță. ”Vrem să trecem de la abordarea birocratică de gestiune a programelor de finanțare la un serviciu de consultanță care să asiste viitorul beneficiar și să îl ajute să evite blocajele. La aceste UGAT vor veni beneficiarii , iar UGAT va fundamenta cererile de proiecte”, spune Dancă.

dsc_0001-1Acesta mai arată că deja, reprezentanții Guvernului au identificat câte programe în care deja pot fi gândite proiecte într-un astfel de mecanism sunt deschise. ”Vorbim de un apel comun între Programul Capital Uman și Programul Operațional Regional, respectiv între Ministerul Dezvoltării Regionale și Ministerul Fondurilor Europene care să dea 10 milioane de euro pentru fiecare strategie de dezvoltare a comunității locale. Vorbim de asemenea de măsurile de sprijin și de Programul Capital Uman pentru comunitățile marginalizate unde se pot acorda finanțări de până la 6 milioane de euro pentru servicii sociale în zonele respective, vorbim inclusiv de servicii economice, de finanțarea unor strat-up-uri. Pe programul de infrastructură mare avem proiecte care trebuie asistate în mod corect. Am discutat cu cei de la programul competitivitate unde există fonduri importante pentru cercetare, iar Universitatea Petroșani poate să acceseze și poate să se dezvolte pe această linie. Se pot aloca 80 de milioane de euro pentru zonele acestea de intervenție, respectiv Petroșani, Alba Iulia și Moldova”, explică consilierul guvernamental Ionel Dancă.

În altă ordine de idei, vicepremierul Vasile Dîncu apreciază că succesul acestui program de salvare a Văii Jiului – spre deosebire de altele gândite de guvernele anterioare – este garantat, pe de o parte de intenția Guvernului de a cuprinde pachetul de măsuri pentru dezvoltarea Văii Jiului, Roșiei Montana și Moldovei într-un pachet legislativ și, pe de altă parte, de un consens politic pe care Vasile Dîncu l-a constatat la toate partidele politice pe subiectul ”Valea Jiului”.

Întâlnirea de astăzi de la Petroșani a fost ultima întâlnire de lucru a responsabililor guvenamentali pe această temă, urmând ca n 2-3 săptămni Guvernul să adopte Memorandumul care va sta la baza implementării proiectelor de dezvoltare a Văii Jiului. Documentul urmează a fi prezentat, la finalul acestei luni sau la începutul lunii viitoare, tot la Petroșani, de către Primul Ministru Dacian Cioloș. În plus, în opinia vicepremierului Dîncu, primele măsuri concrete vor fi vizibile deja în ultimele luni din acest an.