Țebea, inima României Mari

dragnea1Mii de oameni au venit și în acest an la Țebea, loc în care românii comemorează, în septembrie, trecerea la cele veșnice a ilustrului patriot român Avram Iancu, ale cărui rămășițe pământenți se regăsesc aici, în Pantheonul României Mari, în inima Ardealului.

Și în acest an, Cimitirul Eroilor de la Țebea a fost o adevărată scenă de paradă pentru numeroși lideri politici, veniți aici pentru a aduce omagiul lor Crăișorului Munților, dar și pentru a testa ”pulsul politic” al românilor, în băile de mulțime de după ceremonia militară și religioasă închinată lui Avram Iancu.

Cei mai importanți lideri politici ai României contemporane au fost prezenți astăzi, alături de autoritățile locale și județene, la Serbările Naționale de la Țebea. Vorbim despre Liviu Dragnea, președintele PSD – cel mai mare partid politic din România, dar și despre co-președinții PNL, Alina Gorghiu și Vasile Blaga ori despre președintele PMP, Traian Băsescu, fostul președinte al României.

Îmbrăcată într-o frumoasă ie populară românească, liderul liberal Alina Gorghiu a recunoscut că, în general, oamenii au impresia că liderii politici vin doar în anii electorali la Țebea pentru a culege capital electoral, afirmând totodară că acest lucru este complet fals. ”Toată lumea zice că venim la Țebea doar pentru că e an electoral. Eu sincer vă spun că vin pentru că nicăieri nu eşti mai conştient ca aici de ce înseamnă România autentică. Când vezi ia si costumul popular purtat de toată lumea cu atâta mândrie, îți dai seama că spiritul acestei națiuni este viu şi puternic”, spune Alina Gorghiu.

gorghiu2

Și liderul PSD Liviu Dragnea recunoaște că Țebea este un loc de pelerinaj la care oamenii politici vin cu drag, cu respect și cu plăcere. ”Vin cu plăcere și m ândrie an de an la Țebea unde, azi a avut loc ceremonia de comemorare a 144 de ani de la moartea eroului național Avram Iancu”, a spus Liviu Dragnea. Președintele social-democrat a fost anul acesta în centrul atenției, fiind permanent însoțit de președintele Consiliului județean Huneodara, Laurențiu Nistor dar și de numeroși primari ai PSD din județul Huneodara.

basescu1Fostul președinte al României, Traian Băsescu a revenit anul acesta la Țebea doar în calitate de lider al Partidului Mișcarea Populară, însă nu a uitat să pună o găleată de apă la gorunul pe care l-a plantat în Cimitirul de la Țebea în urmă cu 10 ani. ”Am participat la sărbătoarea anuală de la Țebea dedicată lui Avram Iancu. Gorunul pe care l-am plantat acum 10 ani a crescut frumos, i-am turnat apă la rădăcină şi anul acesta. O sărbătoare populară la care revin an de an cu plăcere”, a declarat Traian Băsescu. Liderul PMP l-a avut permanent alături la Țebea pe senatorul de Valea Jiului, Haralambie Vochițoiu, lipit de fostul președinte ”ca marca de scrisoare”.

Și Primul Ministru al României, Dacian Cioloș a trimis o coroană de flori a mormântul lui Avram Iancu, prin intermediul ministrului delegat pentru Relația cu Parlamentul, Ciprian Bucur, prezent la Serbările Naționale de la Țebea.

SERBĂRILE NAȚIONALE DE LA ȚEBEA / GALERIE FOTO:

 

 

Această prezentare necesită JavaScript.