Onoare și respect pompierilor militari de ”Ziua Pompierului” din partea primarului Petroșaniului

tibi-pompieri”Încă de la momentul istoric al bătăliei din Dealul Spirii care marchează în România Ziua Pompierilor, an de an, omagiem cu respectul cuvenit și onoarea binemeritată, acești bravi oameni de vază care sunt pompierii. La Petroșani, pompierii din cadrul Detașamentului de Pompieri Militari ai Văii Jiului, împreună cu colegii or voluntari,  au demonstrat, de fiecare dată, o pregătire exemplară iar intervențiile lor au fost în măsură să salveze vieți și bunuri ori de câte ori a fost nevoie. Pentru efortul continuu şi implicarea deosebită în temerarele lor acțiuni împotriva focului, pentru disciplina, pasiunea şi devotamentul demonstrate, pompierii din Petroșani merită deplinul nostru respect, preţuirea şi stima concetăţenilor. Am convingerea că misiunile care le vor fi încredinţate și de acum înainte vor fi îndeplinite la fel ca şi până acum, cu mult curaj şi profesionalism. Acest moment aniversar îmi oferă ocazia de a le adresa cele mai calde felicitări, urări de sănătate, putere de muncă şi succes în îndeplinirea misiunilor. LA MULȚI ANI !”, sunt cuvintele din mesajul transmis astăzi, de Ziua Pompierilor, de către Tiberiu Iacob Ridzi, Primarul municipului Petroșani, tuturor bravilor purtători ai însemnelor acestei arme.

pompieri-incendiu_0Eroi fără nume, pompierii militari au participat activ la toate momentele importante ale istoriei modeme a României. La 13/25 Septembrie 1848, sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu, ostaşii Companiei de Pompieri ai Capitalei, au purtat pe Dealul Spirii o crâncenă bătălie cu trupele otomane venite să înăbuşe legitimele aspiraţii de libertate, progres şi democraţie ale românilor. Istoria atestă faptul că la 1848, pe Dealul Spirii, s-a luptat pentru un principiu, acela al libertăţii.

Ulterior, pe timpul Războiului de Independenţă purtat pe câmpurile de luptă din Bulgaria, ostaşii pompieri constituiţi în baterii de artilerie, şi-au adus contribuţia lor la câştigarea neatîrnării şi suveranităţii României. Cu acelaşi spirit de sacrificiu, ostaşii pompieri s-­au acoperit de glorie pe timpul celor două războaie mondiale, în apărarea obiectivelor economice şi strategice, stingerea incendiilor provocate de desfăşurarea luptelor, salvarea populaţiei afectată de bombardamentele inamice. În Decembrie 1989, militarii pompieri au reuşit să stăpânească furia flăcărilor a peste 400 incendii ce au avut loc în acea perioadă, salvând numeroase vieţi şi bunuri materiale.

Pentru a cinsti memoria celor 166 de pompieri militari care au căzut la datorie în Dealul Spirii, dar şi a celorlalţi pompieri, eroi peste veacuri, data de 13 Septembrie a fost declarată Ziua Pompierilor din România. Sărbătoarea constituie un prilej de evocare a faptelor de arme săvârşite acum un veac şi jumătate de militarii pompieri din Bucureşti care, alături de infanteriştii Regimentului 3 şi masele revoluţionare ridicate la luptă, au înscris o pagină de eroism în lupta poporului român pentru emancipare naţională şi socială.