Iuliu Winkler (UDMR): ”Tăcerea UE în problematica minorităților naționale și lingvistice, o greșeală de dimensiuni istorice”

winkler-gyula”Convingerea mea și a încă 40 de milioane de cetățeni ai UE este că încăpățânarea cu care UE trece sub tăcere problematica minorităților naționale și lingvistice europene este o greșeală de dimensiuni istorice”, a afirmat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) în declarația scrisă, transmisă, miercuri, plenului Parlamentului European, în cadrul dezbaterii pe marginea discursului despre starea Uniunii al președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Afirmația deputatului european vine în continuarea celei făcute de președintele Juncker în finalul discursului său, și anume că: ”Istoria nu ne va reține pe noi, ci va reține greșelile noastre”.

”În discursul despre starea UE nu am auzit nici de această dată nici măcar o frază despre un subiect care atinge direct 40 de milioane de cetățeni ai UE. Afirmația că <<Europa nu poate să devină un creuzet>> care ucide identitățile m-a bucurat. Și totuși, Jean-Claude Juncker nu a făcut vreo referire la minoritățile naționale și lingvistice din Europa”, a spus parlamentarul european în declarația sa.

Iuliu Winkler apreciază faptul că președintele Comisiei a avut un discurs echilibrat în care a făcut referire la aspecte pozitive, dar și la multele provocări care stau în fața UE, el adresându-se atât agricultorilor, cât și industriilor europene, vorbind despre economia digitală, despre tineri și șansele acestora, dar și despre vârstnici și nevoia de echitate socială, atingând subiecte aflate în competența UE, dar și decizii care sunt la mâna statelor membre. ”Sunt de acord că trebuie modificat Tratatul de la Lisabona pentru a avea un ministru de externe al UE, dar avem nevoie și de un comisar european care să aibă în portofoliu problematica minorităților naționale și lingvistice. Avem nevoie de voința politică a Comisiei pentru realizarea unui cadru legislativ de armonizare a drepturilor minorităților etnice”, a subliniat Winkler în contextul în care cele 40 de milioane de cetățeni europeni aparținând minorităților etnice istorice și comunităților lingvistice reprezintă 8% din populația UE.

În declarația sa, parlamentarul european a remarcat antiteza dintre afirmația președintelui Juncker, care a spus că cetățenii trebuie să fie ascultați mai intens, și faptul că Inițiativa Cetățenească Europeană (ICE) – Minority Safe Pack- propusă de UDMR sub umbrela FUEN (Uniunea Federală a Naționalităților Europene) a fost respinsă de Comisia Europeană.

”<<Trebuie să-i ascultăm pe cetățeni și trebuie să facem acest lucru mai intens>>, a spus Juncker. Dar, ICE propusă de UDMR sub umbrela FUEN – Minority Safe Pack – a fost respinsă de Comisie”, a precizat Iuliu Winkler în declarația sa.