Vernisaj de artă plastică Elisabeta Kocsik, la Lupeni: Culoare, mesaj și tehnică artistică desăvârșită – ingredientele expoziției de pictură ”Liniștea înțelepciunii”

kocsik1Izvorâte dintr-un optimism molipsitor, dar și dintr-un talent șlefuit de-a lungul zecilor de ani de carieră artistică, tablourile artistei plastice Elisabeta Kocsik din Lupeni (una din reprezentantele de prestigiu ale cercului de artă fondat în acest oraș de Iosif Tellmann) sunt oricând în măsură să transforme o zi mohorâtă într-una plină de veselie, culoare și plăcere.

Am remarcat acest lucru și vineri, 16 septembrie 2016, odată cu un nou vernisaj expozițional sub semnătura distinsei doamne Elisabeta Kocsik, eveniment cultural găzduit de ”oaza de cultură și artă” a galeriei ”Iosif Tellmann” din Bărbăteni. N-au fost foarte mulți cei care au trecut peste inerentul inconvenient de a străbate orașul prăfuit din pricina lucrărilor ediltare (de altfel să recunoaștem, pe cât de necesare, pe atât de binevenite) pentru a ajunge ca micuța galerie de artă din Lupeni, dar numărându-mă printre cei care au trecut peste acest aspect, am putut constata că, dacă numeric cei care au optat vineri după-amiază pentru acest eveniment cultural au fost mai puțini, din punct de vedere al calității oamenilor prezenți la acest vernisaj de artă putem vorbi despe ”crema” societății culturale lupenene. Câteva nume precum Petru Zmed, Teodor Gallu, Magdalena Simborean, Estera Filip, Liuba Stănilescu, Antoneta Duban (oameni aflați într-o adevărată simbioză cu ceea ce înseamnă mișcarea culturală din Lupeni) ori iubitori de artă declarați, precum consilierii locali Rodica Câmpean și Mihaela Cazacu sau reprezentanți ai societății civile locale, precum Lenuța Orșan și Iulia Năstase, sunt suficiente pentru a certifica această observație. Desigur, un plus de eleganță l-a adus și prezența deosebitei familii a artistei Elisabeta Kocsik.

kocsik2Despre tablourile Elisabetei Kocsik, ca profan al științei artelor plasice, nu voi putea exprima judecăți de valoare. Acestea au fost însă făcute, la vernisajul de vineri de către prof. Petru Zmed, nu doar un remarcabil artist plastic la rândul său, ci și un fin analist al culorilor și tehnicii exprimate în lucrările  doamnei Kocsik. Chiar și așa, am remarcat însă atingerea sufletească prin care florile imortalizate pe pânză

într-un stil absolut unic sau mesajele criptate în ulei din tablourile cu mesaj religios, se dezvăluie ca o ”carte deschisă” a personalității ingenue a artistei invitându-ne cu adevărat într-un univers al ”liniștii înțelepciunii”.

Pentru a înțelege cu adevărat arta din spatele pânzelor Elisabetei Kocsik și pentru a te îndrăgosti iremediabil de frumusețea florilor pictate de aceasta trebuie, în mod obligatoriu, să vezi aceste absolut remarcabile ”fotografii” de natură vie, imortalizate pe pânză cu sufletul delicat, cu talentul și stilul inconfundabil care o definesc pe Elisabeta Kocsik.

Dacă nu ați reușit, din varii motive, să ajungeți la acest vernisaj de artă plastică și, citind aceste rânduri, aveți un sentiment de regret, sunt în măsură să vă ridic moralul, informându-vă că expoziția cu tema ”Liniștea înțelepciunii” semnată de Elisabeta Kocsik poate fi vzionată încă, până la începutul lunii octombrie, la galeria de artă ”Iosif Tellmann” din Lupeni. Iar câteva din ”mostrele” artistice pe care
le-am ”furat” și noi cu ochiul camerei foto pot fi admirate în ediția electronică a ziarului nostru.

Felicitări, stimată doamnă Elisabeta Kocsik pentru această frumoasă expoziție, care aduce atâta bucurie iubitorilor de artă din orașul care, prin oamenii săi de valoare, se încăpățânează să pulseze cultură de cea mai bună calitate pentru toți cei care au nevoie de această hrană spirituală.

kocsik3

kocsik4