Haralambie Vochițoiu: ”Ministrul Muncii m-a asigurat că în maxim 90 de zile softul pentru calcularea pensiilor va fi funcțional”

vochitou-pmpCâteva sute de salariați ai Complexului Energetic Hunedoara și ai Societății Naționale pentru Închideri Mine Valea Jiului, care îndeplinesc condițiile legale pentru ieșirea la pensie, nu se pot bucura de acest drept din cauza birocrației, mai exact din cauză că Ministerul de resort nu a actualizat încă softul necesar pentru corelarea cu noile prevederi legale în materie, fapt care împiedică aplicarea Legii nr. 155/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Senatorul de Valea Jiului,  Haralambie Vochițoiu s-a întâlnit astăzi, 19 septembrie a.c., cu ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Dragoș Pîslaru pentru a rezolva problema softului care împiedică aplicareaLegii nr. 155/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. „Nu-mi permit să amăgesc pensionarii cu o lege care există doar pe hârtie. M-am întâlnit cu domnul ministru Dragoș Pîslaru, iar finalul discuției este clar: în cel mult 90 de zile, pe un grafic stabilit, și când vorbesc de grafic, vorbesc de punerea pe hârtie a unor pași care trebuie urmați, acel soft care împiedică aplicarea legii va deveni funcțional. Ne-am dat reciproc tot concursul, iar eu am promis în fața ministrului că voi sprijini întregul demers și că la finalul celor 90 de zile pensiile oamenilor să poată fi recalculate” a declarat Haralambie Vochițoiu.

Legea 155/2016 face referire la scăderea stagiului de cotizare pentru minerii care au cel puțin 20 de ani vechime la locul de muncă în condiții speciale.