La Petroșani, câteva sute de voluntari europeni participă, de miercuri, la ”Zilele Societății Civile”

ong1Pregătirile pentru cea mai importantă acțiune a societății civile din Petroșani, de anul acesta au intrat în linie dreaptă. După cum v-am mai informat, în perioada 27 septembrie – 2 octombrie 2016, la Petroșani va avea loc proiectul internațional intitulat ”Zilele Societății Civile”, oganizat în premieră de către Primăria Municipiului Petroșani, în asociere cu Asociația Casa Pro Urbis.

Potrivit declarațiilor furnizare de Eduard Wersanski, inițiatorul acestui proiect care constituie o premieră în România, ”cea mai importantă acțiune din proiect este Târgul Societății Civile, programat pentru joi 29 septembrie, ora 16,00, la Rotonda de lângă Teatru, unde vom fi prezenți toți partenerii proiectului, respectiv ONG-uri din Varpolota- Ungaria, Psary- Polonia, Ponte nelle Alpi – Italia, Bansko – Bulgaria și Petroșani – România.”

”Zilele Societății Civile” debutează, la Petroșani, miercuri, 27 septembrie, începând cu orele 10,00 cu o defilare a participanților pe traseul cuprins între Primărie și Centrul civic. Programul evenimentului, cuprinde, de-a lungul celor 5 zile de desfășurare a acestui proiect european derulat în premieră în România, mai multe sesiuni de prezentare a asociațiilor și fundațiilor, în scopul identificării de puncte comune și oportunități de parteneriate directe; seminarii, sesiuni de comunicări și workshop-uri pe teme de interes de maximă actualitate, un târg al societății civile, dar și concerte și expoziții culinare specifice țărilor participante.

Printre subiectele pe care organzatorii și-a propus să le aducă în dezbatere se numără, spre exemplu, seminarul ”Cauze ale ostilității față de emigranți”ori cel intitulat ”Voluntariatul, PEER mentor” sau ”Seniorii și sănătatea mentală – conexiuni și comunicare între generații” etc. Potrivit coordonatorului acestui proiect, Eduard Wersanski, una dintre cele mai importante teme de dezbatere propuse este cea intitulată ”Instituțiile UE în contextul apariției euroscepticismului”, un eveniment la care va participa și europarlamentarul român Iuliu Winkler. Organizatorii spun însă că, în cadruol programului Zilelor Societății Civile vor avea loc și o serie de alte acțiuni și activități surpriză.

afis-zilele-societatii-civileParticiparea la acest proiect este una care se anunță deosebit de largă. Astfel, din orașul înfrățit Várpalota (Ungaria) vor participa reprezentanți ai unui număr de 9 ONG-uri, respectiv: Casa Societății Civile, Asociația Sănătate pentru Varpalota, Asociația pentru Apărare și Dezvoltare Varpalota, Asociația Cercul Prietenilor din Cartierul Rákóczi, Asociația Prietenii Naturii, Asociația Cercul Prietenilor Loncsosi, Asociația Nowasport și Paket, Ansamblul Artistic Cserregő, Clubul Sportiv.

Similar, comunitatea locală din orașul înfrățit Ponte nelle Alpi (Italia) va fi reprezentată de: Asociația Bellunesi nel Mundo, Asociația Scuole in Rete Belluno,  Asociația Pollicino, Asociația Comitato Frazionale Ponte nelle Alpi, Asociația Gruppo Alpini Petroșani, Asociația F.I.D.A.P.A., Cercul artistic ”Mario Morales”, Asociația ProLoco Ponte nelle Alpi, Grupul Sportiv Quantin. Comunitatea din orașul înfrățit Bansko (Bulgaria) participă la eveniment cu ONG-urile: Asociația “Choise”, Centrul Comunitar  ”Dimitar Blagoev”, Asociația Turistică Bansko, Complexul Muzeal Bansko, Serviciul Salvamont și Crucea Roșie, Grupul voluntarilor de la Centrul Comunitar Bansko, Centrul de Informare Turistică Bansko. Delegația din orașul polonez Psary va fi reprezentată de: Asociația Sportowa Gmina Psary, Brzękowianie Folk Group și Asociația 18 + VAT.

Desigur, cea mai numeroasă participare aparține gazdelor, nu mai puțin de 20 de ONG-uri din Petroșani și Valea Jiului anunțându-și participarea la ”Zilele Societății Civile”. Acestea sunt: Asociația Caritas, Asociația Schi Turism Montan Pro Parâng, Asociația de Voluntariat Casa Pollicino, Asociația dr. Clown, Asociația  Umanitară Kandilla, Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism  România, Vasinc Raluca, Asociația Umanitară Carbo Gremium, Asociația Ecologică și Intervenții în caz de inundații Petro Aqua, Asociația Colecționarilor de Insigne România, Asociația Ansamblul Artistic Parângul, Clubul Tinerilor fără Bătrânețe, Asociația Tu și Eu pentru Vulcan, Societatea Națională de Cruce Roșie România – subfiliala Petroșani, Asociația Pro Familia, Asociația Thumende Valea Jiului, Asociația Colonia Veselă, Clubul Copiilor și Elevilor Petroșani, Uniunea Democratică Culturală a Romilor Valea Jiului, Asociația Română – Engleză pentru sprijin în comunitate Petroșani 2010.

 ”Mulțumesc tuturor ONG-urilor din municipiul nostru care au răspuns invitației de a participa activ la cel mai important proiect al administrației publice locale dedicat societății civile din comunitatea noastră, ZILELE SOCIETĂȚII CIVILE, proiect care ne facilitează o experiență transculturală multi-valentă, alături de partenerii noștri de proiect din Ungaria, Italia, Polonia și Bulgaria”, a declarat, pe marginea acestui subiect, și primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi.