Senatorul Vochițoiu cere explicații ministrului Mediului privind defrișările din Retezat

vochitoiu la senatSenatorul hunedorean Haralambie Vochițoiu a depus astăzi la Parlament i declarație politică având drept subiect  defrișările din Parcul Național Retezat. Parlamentarul apreciază că Parcul Național Retezat este cunoscut ca o zonă verde pe harta României, bogăţia peisagistică, naturală fiind una apreciată de specialişti drept cel mai complex și mai grandios masiv montan din toate sectoarele geografice ale Carpaților românești este Retezatul.

”Parcul Național Retezat, perla naturală a României Verzi, a apărut în anul 1935 la inițiativa profesorului Alexandru Borza, fondatorul Grădinii Botanice din Cluj-Napoca și Emil Racoviță. În prezent parcul are statut de arie naturală protejată de interes național și internațional, fiind recunoscut ca Rezervație a Biosferei din anul 1979”, arată Vochițoiu.

Acesta apreciază că prin constituirea Parcului Național Retezat s-a urmărit tocmai protecția și conservarea unor eșantioane reprezentative pentru spațiul biogeografic național, cuprinzând elemente naturale cu valoare deosebită sub aspect fizico-geografic, floristic, faunistic, hidrologic, geologic, paleontologic, speologic, pedologic și peisagistic. ”Putem spune despre Retezat că este o lume care freamătă de viață și merită să fie protejat pentru că aici: trăiesc 185 de specii de păsări, există 90 de specii de plante endemice, care nu mai pot fi văzute în alte locații, natura a avut mai puţin de suferit din cauza intervenţiei oamenilor, multe plante rare sau aflate în pericol, încă mai pot fi admirate, pot fi găsite 1190 de specii de plante – peste o treime de speciile de plante din România, există un echilibru între carnivore şi ierbivore, astfel încât în Retezat pot fi văzuţi urşi, lupi şi râşi dar şi capre negre, cerbi, căprioare, mistreţi, iepuri şi multe alte vieţuitoare. Această minune a naturii trebuie văzută și de urmașii noștri”, explică Haralambie Vochițoiu.

defrisariÎn aceași timp, senatorul Vochițoiu consideră că trăim vremuri în care corupția și lăcomia înving, motiv pentru care și ultima pădure virgină din Europa suferă defrișări masive. ”Conform criteriilor știintifice, un Peisaj Forestier Intact (PFI) măsoara cel puțin 50.000 ha de sălbăticie și are lățimea de cel puțin 10 km. În zona de climă temperată a Europei nu mai există niciunul. Peisajul Forestier Intact Retezat măsura 101.000 hectare în anul 2006. De atunci el a fost sistematic ciopârțit. Firma Holzindustrie Schweighofer a cumpărat lemn exploatat de către diverse firme în zona Râu-Șes și Câmpușel. La Câmpușel, firma austriacă chiar deține teritorii din Peisajul Forestier Intact (PFI) care i-au fost vândute ilegal de composesoratul Câmpu lui Neag. Pădurea – un amestec natural de fag și conifere este certificată de Asociația pentru Certificări Forestiere (ACF) și a fost exploatată sistematic începând cu anul 2006 imediat după achiziție”, mai spune, în declarația sa politică, senatorul Vochițoiu.

Acesta consideră că protejarea Parcului Național Retezat împotriva defrișărilor este o problemă de interes național și aprecieză că se impune pregătirea în regim accelerat a unor acțiuni de verificare și combatere a acestor abuzuri în vederea protejării arealului verde al României.

În acest context, Vochițoiu i-a adresat astăzi și o interpelarea scrisă ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor – Cristiana Pașca Palmer și directorului general al Regiei Naţionale a Pădurilor – ROMSILVA, Ciprian Pahonțu, prin care solicită informații oficiale cu privire la suprafaţa din Parcul Naţional Retezat care a fost defrişată în ultimii ani, dar și explicații referitoare la existența unor acţiuni de verificare sau combatere a acestor fapte la nivelul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Vochițoiu vrea de asemenea să afle dac există, la nivelul acestui minister, o strategie de combatere a acestor abuzuri în vederea protejării arealului verde al României.