Conducerea CEH promite primarilor că Valea Jiului și Deva vor avea termoficare în această iarnă

termocj5Consiliul Judeţean Hunedoara a fost marţi, 27 septembrie 2016, gazda unei întâlniri la vârf pe tema furnizării agentului termic în sezonul rece în municipiul Deva şi oraşele din Valea Jiului racordate la sistemul centralizat.

Şedinţa de lucru a fost convocată la solicitarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) şi a Ministerului Energiei, fiind condusă de vicepreşedintele CJ Hunedoara, Sorin Vasilescu. La întâlnire au fost prezenţi Cristian Buşu, secretar de stat în Ministerul Energiei, Diana Moldovan, şef de cabinet al secretarului de stat Corina Popescu, din acelaşi minister, un reprezentant al MDRAP, primarii din municipiile Deva (Mircia Muntean), Petroşani (Tiberiu Iacob Ridzi) şi Vulcan (Gheorghe Ile), directorii Termocentralelor Paroşeni şi Mintia, conducerea Complexului Energetic Hunedoara şi subprefectul judeţului Hunedoara, Fabius Kiszely, preucm și mai mulți funcționari publici din cadrul autorităților locale și județene.

termocj1Scopul principal al întâlnirii a fost acela al găsirii unei soluţii imediate pentru furnizarea agentului termic în această iarnă. După o oră de dezbateri intense, conducerea CEH a promis că locuitorii din Deva şi Petroşani, abonaţi ai sistemului de termoficare, vor avea căldură în locuinţe. Este posibil ca agentul termic să fie furnizat şi în municipiul Vulcan, cu rezerva că firma care asigura distribuţia este în insolvenţă şi trebuie găsită o soluţie tehnică și legaă pentru rezolvarea situaţiei.

Conducerea CEH a anunţat că în Valea Jiului furnizarea agentului termic se va face doar după data de 1 noiembrie, în funcţie de condiţiile meteo.

Totodată, în cadrul acestei întâlniri s-a discutat despre soluţiile pentru anii următori, în condiţiile în care Ministerul Energiei doreşte păstrarea în funcţiune a câte unui grup energetic la Termocentralele de la Paroşeni şi Mintia. Astfel, s-a avansat ideea ca primăriile din Valea Jiului să preia reţeaua de distribuţie, să delege serviciul de furnizare unui operator şi să atragă fonduri europene pentru modernizarea conductei magistrale şi a reţelei de transport a energiei termice.