”Zilele societății civile” au debutat astăzi la Petroșani

societatecivila8La Petroșani au început astăzi Zilele societății civile, o manifestare ce reunește reprezentanți ai unor asociații, fundații, cluburi sportive și ansambluri culturale din 4 țări europene.

Inițiat de municipaltatea din Petroșani și Asociația Casa Pro Urbis proiectul coordonat de Eduard Wersanski, consilier al primarului municipiului Petroșani pe probleme de societate civilă și relații internaționale, a adus la Petroșani câteva sute de reprezentanți ai societății civile din Bansko (Bulgaria), Varpalota (Ungaria), Ponte nelle Alpi (Italia), Psary (Polonia) și Petroșani (România). Evenimentul a debutat astăzi, în cadrul unei parade a delegațiilor participante și a unei fesivități publice care a avut loc în rotonda din Centrul civic al municipiului Petroșani. “Am început proiectul Zilele societăţii Civile, iar scopul nostru declarat este acela ca societatea civilă, care momentan pare a fi un pic latentă, să vadă ce înseamnă cu adevărat o societate civilă activă. Vom avea ocazia de a împărtăși experiențe de acest tip la târgul societății civile care va fi organizat joi, 29 septembrie, la Primăria din Petroșani, acțiune în urna căruia ne dorim ca asociațiile din Petroșani și cele din localitățile europene care s-au alăturat acestui proiect să se cunoască şi să colaboreze activ în viitor. Acest proiect este cel mai important proiect al societăţii civile, atât ca efervescenţă a participanților, după cum s-a putut vedea astăzi, dar și ca dimensiune”, a declarat Eduard Wersanski, preşedintele Asociaţiei Casa Pro Urbis, managerul acestui proiect european derulat de municpalitatea din Petroșani.

societatecivilaÎn opinia primarului municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, o comunitate puternică este definită de două elemente: o administrația publică puternică și o societate civilă activă și puternică. ”Îndrăznesc să spun că noi, la Petroșani, avem și una și alta. De acum este foarte important să conştientizăm că e nevoie să lucrăm şi să colaborăm mult mai mult împreună şi sunt convins că această Uniune Europeană este cea mai bună construcţie socială şi economică ce a existat în această lume”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi. Primarul Petroșaniului apreciază totodată că temele de dezbatere programate în derularea ”Zilelor Societății Civile” de la Petroșani sunt de actualitate și de un interes deosebit. ”La aceste manifestări vor fi abordate teme foarte importante pentru ceea ce înseamnă o comunitate, dar şi ce înseamnă provocările zilelor de astăzi, ceea ce înseamnă abordarea Uniunii Europene vizavi de o serie întreagă de probleme cu care noi ne confruntăm şi chiar dacă unele teme par îndepărtate ele sunt foarte actuale şi e important ca noi să dezbatem aceste lucruri”, a declarat primaruol Tiberiu Iacob Ridzi.

foto-grupLa evenimentul de la Petroșani participă reprezentanți ai câtorva zeci de organizații neguvernamentale din cele 4 țări partenere, dar și primari și viceprimari din orașele implicate în acest proiect.

societatecuvila11Tot astăzi, în cadrul festivității de deschidere a Zilelor Societății Civile de la Petroșani au avut loc și o serie de reprezentații culturale și sportive, susținute de actorii teatrului din Petroșani, de Ansamblul ”Parângul” din Petroșani, de sportivii de la CSM Petroșani și Clubul Copiilor și Elevilor din Petroșani, precum și de reprezentanți ai țărilor partenere, momentele artistce și sportive fiind în mod deosebit apreciate de publicul numeros care a participat la acest eveniment.

Zilele Societății Civile continuă la Petroșani pe parcursul întregii săptămâni.

Proiectul ”Zilele Societății Civile – Viitorul începe astăzi” este realizat de Primăria Municipiului Petroșani și Asociația casa Pro Urbis, în cadrul Programului “Europa pentru Cetăţeni”, Componenta 2 – Implicare democratică și participare civică, Măsura 2.1- Înfrățire între localități, fiind finațat de ăptre Agenţiea Executivă pentru Educaţie, Audovizual şi Cultură.

societatecivula10

***

societatecivila9

***

societatecivila5

***

societatecivila4

***

societatecivila6

***

societtecivila7

***