Winkler: Procesul de reformă al UE trebuie să țină cont de vocea cetățenilor europeni

winkler-petrosani1UE are nevoie de reformă, iar în acest proces, politicienii trebuie să țină cont de vocea cetățenilor europeni. Acesta a fost principalul mesaj pe care deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) l-a transmis participanților la Forumul ”Viitorul începe astăzi. Zilele societății civile” în cadrul unui seminar care a avut loc sâmbătă, la Petroșani, în cadrul Zilelor Societății Civile.

”Cea mai importantă întrebare care îi frământă nu doar pe politicieni, ci și pe majoritatea cetățenilor UE este aceea a viitorului construcției europene. Euroscepticismul și ascensiunea partidelor naționaliste, extremiste și antisistem produce numeroase reacții și transformări în mediul politic european. Toți oamenii politici sunt de acord că UE are nevoie de reformă, dar atunci când se pune problema definirii sensului reformei opțiunile diferă. Vrem o uniune interguvernamentală, care să fie condusă de guvernele naționale, sau vrem să construim uniunea politică pe care și-au imaginat-o părinții fondatori ai UE? Eu cred că UE este ca un puzzle, dar unul mai neobișnuit. Nu există un singur mod de a alătura piesele mai mici în mozaicul final. Există mai multe moduri posibile în care putem să construim puzzle-ul european. Soluția corectă este aceea de a fi mai atenți la vocea cetățenilor europeni”, a afirmat parlamentarul european.

winkler-petrosani2Iuliu Winkler a arătat că, la ora actuală, siguranța cetățenilor europeni, sub toate aspectele pe aceasta o implică, este principala prioritate.” Partidul Popular European (PPE), din care face parte și UDMR, pune în centrul activității sale cetățeanul și este în căutarea celor mai bune soluții pentru a asigura siguranța cetățenilor europeni. Ne străduim să asigurăm această securitate pe mai multe planuri. În primul rând, să dăm răspunsuri potrivite provocărilor economice și nevoii de a crea noi locuri de muncă. În al doilea rând, ne străduim să găsim răspunsul cel mai bun la problema migrației, și acest răspuns trebuie să fie acela al solidarității voluntare a europenilor, nu al unor reguli impuse de la Bruxelles sau de la Berlin. Și în sfârșit, în al treilea rând, trebuie să asigurăm protecția cetățenilor europeni în fața pericolului terorismului, care a dus la tragediile ultimilor ani. UE, cu siguranță, trebuie reformată, iar direcția potrivită către care trebuie să progresăm este drumul prin care putem să asigurăm protecția și viitorul cetățenilor europeni”, a declarat deputatul european al UDMR

Iuliu Winkler a mai subliniat faptul că trebuie să fie mai important ceea ce ne unește, decât ceea ce ne desparte, UE fiind o construcție care trebuie păstrată și continuată.

Municipiul Petroșani a găzduit, între 27 septembrie și 2 octombrie a.c., Forumul ”Viitorul începe astăzi. Zilele societății civile”, un eveniment care s-a bucurat de finanțare europeană și care a reunit delegații din localitățile din Ungaria, Bulgaria, Polonia și Italia înfrățite cu orașul din Valea Jiului. Coordonatorul acestui program a fost președintele UDMR Petroșani, Eduard Wersanski, consilier al primarului municipiului Petroșani.