Valea Jiului devine ”incubator” cu asistență guvernamentală pentru accesarea de bani europeni

danca-ionelÎn cursul zilei de 5 octombrie, șeful Cancelariei Primului Ministru, dl. Paul Gheorghiu a semnat Ordinul de înființare a Unității Guvernamentale de Asistență Tehnică (UGAT) pentru zonele de intervenție Valea Jiului, Roșia Montana – Apuseni li Moldova (Vaslui – Iași).  Prin intermediul acesteia, autorităilor locale, firmele și organizațiile neguvernamentale din zonele vizate vor avea sprijin în redactarea proiectelor pentru obținerea de finanțări pe toate componentele programelor europene operaționale în perioada 2016-2020. 

Informația a fost prezentată chiar de către coordonatorul acestui proiect, consilierul Ionel Dancă de la Cancelaria Primului Minstru Dacian Cioloș. După aprobarea Memorandumului care instituie acest mecanism de sprijin pentru beneficiarii din acele zone, am început imediat operaționalizarea structurii. Între timp, am avut discuții și cu oficiali ai Comisiei Europene pe aceasta temă, care încurajează astfel de abordări integrate din programele de finanțare din fonduri UE și care își exprimau regretul că astfel de mecanisme de asistență tehnică nu au fost gândite mai din timp ca să nu spunem la timp. Ideea este că banii din asistența tehnică trebuie folosiți pentru a ajuta beneficiarii să realizeze proiecte care ar putea aduce miliarde de euro în țara”, spune Ionel Dancă.

radu.sorin (1)La Petroșani, Unitatea Guvernamentală de Asistență Tehnică urmează să funcționeze în cadrul Universității din Petroșani. Rectorul instituției, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin spune că Universitatea Petroșani va pune, în acest sens, la dispoziție spațiul și dacă e cazul, calculatoare, o bază informatică și alte elemente de logistică. ”Primăriile își vor trimite specialiștii sau pe cei care se ocupă de proiecte să le aducă pentru a fi verificate, îmbunătățite, pentru a se consulta cu specialiștii care vin de la București și vor sta la Universitate. Acest birou e util pentru că responsabilii cu scrierea proiectelor europene nu știu întotdeauna elementele de finețe care ar putea aduce puncte mai multe sau care ar putea face proiectele eligibile sau nu. În aceste condiții, sprijinul acestor specialiști este util și pentru noi, întrucât atragerea fondurilor europene va conduce la dezvoltare”, a declarat Radu Sorin pentru colegii de la JVJ.

florin roman pnlSubiectul Memorandumului adoptat de Guvern pentru sprijinirea Văii Jiului a constitut și principala temă abordată de președintele PNL Hunedoara, Florin Roman, în cadrul primei sale conferințe de presă organizate la Petroșani. ”Încă din această lună va funcționa, la Petroșani, Unitatea de Implementare a Memorandumului elaborat de Cabinetul Cioloș pentru sprijinirea Văii Jiului. Este pentru prima oară când un Guvern acordă atenția cuvenită acestei zone și face pași concreți în această direcție. Practic, prin Memorandumul aprobat de Guvern, UAT-urile de aici și orice altă entitate economică poate aplica pentru oricare din cele 13 axe ale POR 2014-2020. Mai mult, pentru Valea Jiului și celelalte zone cuprinse în Memorandum, există un buget dedicat și nu trebuie decât voință și idei pentru scrierea de proiecte pentru a aduce acești bani în aceste zone”, a declarat Florin Roman.

Acesta apreciază că, dacă oamenii de aici vor învăța cum să scrie proiecte – iar Unitatea Guvernamentală de Asistență Tehnică (UGAT) care va funcționa la Petroșani, din această lună va oferi inclusiv consultanță în acest sens – atunci în Valea Jiului vor fi atrase fonduri ce pot contribui la dezvoltarea zonei, fără ca autoritățile locale să mai stea cu mâna întinsă la Consiliul județean.