Senatorul Vochițoiu semnalează ministrului Sănătății disfuncționalități în utilizarea cardului de sănătate

vochitoiu la senatSenatorul PMP Haralambie Vochițoiu a transmis ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu o interpelare parlamentară în care atrage atenția Ministerului Sănătății asupra unor disfuncționalități ale sistemului de utilizare a cardurilor naționale de sănătate.

”Începând cu data de 1 mai 2015, cardul naţional de sănătate a devenit unicul sistem de validare şi decontare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Presupunem că din acest moment există o infrastructură medicală care vine în sprijinul sistemului medical în complexitatea lui, respectiv cadre medicale și pacienți. În realitate, o simplă radiografie a modului în care este implementat acest program evidențiază disfuncționalități agravante, inacceptabile într-un segement de activitate în care termene ca „mâine” sau „mai târziu” nu au aceeași valență cu semnificația proprie a celor doi termeni”, arată, în interpelare, Vochițoiu.

Acesta se justifică punctual prin informația potrivit căreia medicii de familie din județul Hunedoara întâmpină dificultăți – preponderent în zilele de luni și vineri, în intervalul orar 1000 – 1200 – când sistemul cedează, blocând astfel activitatea medicală în cabinetele de specialitate.

”Astfel, derularea actului medical este întrerupt, iar pacientul devine în acel moment un simplu posesor de cartelă de plastic. Vă rog să analizați aspectele prezentate și să interveniți cu celeritate pentru remedierea acestor disfuncționalități, generate de o problenă tehnică nejustificată, din punctul meu de vedere, la softul creat tocmai pentru transparentizarea şi eficientizarea fondurilor utilizate în sistemul de asigurări sociale de sănătate”, solicită Haralambie Vochițoiu prin demersul său parlamentar.