Liberalul vulcănean Dan Marinescu, prezent la cel mai important eveniment internațional al anului 2016

marinescu”NEW GLOBAL STRATEGY High Level International Event – Bucharest Forum” a reprezentat probabil cel mai important eveniment internațional al anului 2016 organizat în România, eveniment în cadrul căruia a fost dezbătută, în prezența comisarului european Federica Mogherini, a Primului Ministru Dacian Cioloș dar și a numeroase alte personalități politice și economice din România, din UE și din lume, noua Strategie Globală. Printre invitații la acest forum inernațional de excepție s-a numărat și tânărul președinte al PNL Vulcan, Dan Marinescu.

“Am fost onorat când am primit invitația de a participa la Bucharest Forum, alături de personalități precum Primul Ministru Dacian Cioloș, ambasadorul SUA la București, domnul Hans Klemm, vicepreședintele Comisiei Europene pe Afaceri Externe, Federica Mogherini, ministrul Energiei Victor Grigorescu, ministrul de Externe Lazăr Comănescu, reprezentanți ai Ministerului Apărăriii Naționale dar și înalți demnitari ai NATO și UE. S-a vorbit la acest forum despre noua strategie globală dar și despre România, în contextul relațiilor UE-NATO privind  planul de apărare în această privință a poziției geopolitice. Vreau să vă spun că, în contextul Noii Ordini Mondiale care se întâmplă, deși poate nu ne dăm seama, este este absolut necesară stabilirea unei noi strategii globale, atât la nivel comercial cât și militar, iar asta având în vedere mai ales ultimele evenimente petrecute la nivel mondial, dar mai ales în zona Mării Negre. Nu vă pot spune deocamdată mai multe despre ceea ce s-a discutat la acest forum, până când nu se întocmește un material oficial asumat, potrivit uzanțelor diplomatice la acest nivel. Însă ceea ce  pot să vă spun este că România rămâne un partener loial NATO și UE și se bucură de o susținere necondiționată din partea aliaților” explică Dan Marinescu.

marinescu1

Președintele PNL Vulcan nu este la prima participare la un forum internațional de macropolitică. Spre exemplu, la începutul acestui an, Dan Marinescu a reprezentat România la Bucharest Model NATO Conference 2016, unde acesta a obținut și o diplomă specială din partea organzatorilor. Faptul că un tânăr din Valea Jiului este invitat și participă la asemenea evenimente arată suportul și aprecierile de care acesta se bucură la nivel înalt, fiind totodată o bună ocazie prin care cu ajutorul său se pot deschide unele uși pentru Valea Jiului. Urmare și a interesului său major pentru politica internațională, Marinesc a fost desemnat, imediat după revenirea sa în PNL, în funcția de presedinte al Comisiei pentru Politici Externe a organzației județene PNL Hunedoara.

marinescforum4

De pe acestă poziție, dar și având de partea sa și experiența acumulată în cadrul unor întâlniri ”high level”, Dan Marinescu intenționează să aducă în atenția comunității economice și politice internaționale, adevăratul potențial de dezvoltare al Văii Jiului. “Am de gând să organizez o conferință pe politici externe, afaceri și relații internationale, în Valea Jiului. Vorbesc aici despre o conferință la care să invit mai mulți reprezentanți de la diferite ambasade din România, dar și reprezentanți ai MAE, tocmai pentru a le putea prezenta, cu argumente, oportunitățile și potențialul de dezvoltare al Văii Jiului prin atragerea de investitori puternici. Valea Jiului este locul unde m-am născut și am crescut iar acum văd că se află într-o situație dificilă atât din punct de vedere al lipsei locurilor de muncă, fapt care generează depopularea zonei, dar din păcate și din punct de vedere al unei nepăsări a autorităților locale de a face ceva în această direcție. Nu pot să stau indiferent și tocmai de aceea, încerc să fac cât pot, la nivelul meu, pentru a încerca o alternativă. pentru asta însă este nevoie de unitate și voință, indiferent de culoarea politică, pentru că Valea Jiului este o zonă superbă, cu mare potențial de dezvoltare în care trăim și pentru care avem datoria să luptăm cu toții”, mai spune Dan Marinescu.

delegatie-2De altfel, Marinescu a mai avut un demers similar, în primăvara acestui an, când a inițiat la Vulcan o Conferință pentru Dezvoltarea Durabilă Urbană, la care a participat și Răzvan Nicolescu, fostul ministru al Energiei, în prezent consultant al unei importante agenții internaționale. În cadrul acestei întâlniri a fost adusă în dezbatere ideea de a creiona un program special de salvare a Văii Jiului, într-un parteneriat al tuturor administrațiilor locale, cu Guvernul României, având ca suport Universitatea din Petroșani.  În urma ideilor desprinse la această conferință s-a născut proiectul guvernamental soldat cu Memorandumul pentru salvarea Văii Jiului, adoptat recent de Cabinetul Cioloș.

În paralel cu participarea sa la ”NEW GLOBAL STRATEGY High Level International Event – Bucharest Forum”, președintele PNL Vulcan a avut, în week-end, și ocazia de a face parte din delegația județului Hunedoara la Consiliul National de Coordonare al PNL, în cadrul căruia Alina Gorghiu a fost aleasă drept președinte unic al PNL și în cadrul căruia a fost adoptat Planul de Guvernare al PNL pentru perioada 2016-2020. La acest eveniment, județul Hunedoara a fost reprezentat de președintele filialei judetene a PNL, Florin Roman, de deputatul Bogdan Timpau, de Adrian David – candidatul PNL Hunedoara la SENAT ,de Oana Frânc și DorinGligor – candidatii PNL la Camera Deputatilor, de primarul Petroșaniului, TiberiuIacobRidzi și alți primari PNL din județul Hunedoara.