”Planeta Petrila” prezentată în premieră la Festivalul Internațional de Film Documentar din Amsterdam – IDFA 2016

planeta-petrilaFilmul documentar ”Planeta Petrila”, realizat de Andrei Dăscălescu, va avea premiera mondială la Amsterdam, în noiembrie 2016.

Proiectul cinematografic urmărește, pe o perioadă de 3 ani, două lumi: una a lui Ion Barbu, fost miner devenit artist și activist, și cea a minerului-brigadier Cătălin Cenușă, ambii cetățeni ai orașului Petrila, localitate descrisă de probabil cel mai celebru locuitor al său din toate timpurile, scriitorul și draturgul Ion D. Sârbu ca fiind, ”mai mult decât un oraș, o lume”.

Documentarul realizează portretul unei lumi rămasă fără perspective, cu accente absurde, adesea amuzante, dar cu teme universale precum rezistența prin artă, păstrarea identității sau alternativa culturală a unui oraș în era post-industrială. Ambele personaje se luptă cu sistemul: artistul pentru a salva de la demolare clădirile istorice ale minei, pe care le visează transformate în centre culturale, iar minerul pentru a-și transfera brigada la o altă mină.

”Planeta Petrila s-a născut în 2013. De atunci, am documentat Petrila, lupta pentru salvarea de la demolare a clădirilor istorice ale Minei Petrila, evenimente culturale și ultimele clipe de viață ale Minei Petrila. Am creat o colecție impresionantă de fotografii, o parte dintre ele document. Am făcut parte din expoziția Shrinking Cities în Romania, la MNAC – Muzeul Național de Artă Contemporană din București”, explică realizatorii proiectului pe pagina dedicată de facebook  acestui proiect.

Filmul documentar Planeta Petrila a fost inclus în competiția Festivalului Internațional de Film Documentar din Amsterdam – IDFA 2016. Evenimentul mondial dedicat documentarelor se va desfășura în perioada 16-27 noiembrie 2016. Premiera în România a documentarului realizat în Valea Jiului va avea loc în 2017.

 

Planeta Petrila este o producție Filmlab România, în coproducție cu HBO Romnia, fiind realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, dezvoltat cu sprijinul Ex Oriente Film 2015 (workshop organizat de Institute of Documentary Film din Cehia) și al Institutului Cultural Român. Producătorul filmului este Anamaria Erdmann Antoci, sunet: Ioan Filip și Dan Ștefan Rucăreanu, montaj: Mircea Olteanu, Ștefan Pârlog si Andrei Dascalescu.