DSP are peste 10.000 de doze de vaccin antigripal la dispoziția hunedorenilor

vaccinuriDirectia de Sanatate Publica a judetului Hunedoara comunica tuturor cabinetelor de medicina de familie din judet ca  Ministerul Sănătăţii   a repartizat tururor directiilor de sanatate publica un nr de 115.000 doze de vaccine hexavalent ( diftero-tetano- pertussis- polio- hemofilus influente – hepatita de tip B). Pentru Directia de Sanatate Publica a judetului Hunedoara au fost repartizate un numar de 1692 doze care vor fii  aduse in data 17.10.2016 iar repartitia lor la medicii de familie se va incepe din data de 18.10.2016.

In aceeasi adresa s-au repartizat si 500. 000 de doze de vaccin antigripal sezonier pentru Directia de Sanatate Publica a judetului Hunedoara au fost repartizate un numar de 10.600 de doze (care vor fi  aduse in data 17.10.2016 iar repartitia lor la medicii de familie se va incepe din data de 18.10.2016) .

In sezonul rece circulaţia bolilor acute respiratorii reprezintă principala cauză de îmbolnăvire în rândul populaţiei câteva recomandări privind prevenirea îmbolnăvirii cu virusurile care sunt responsabile de aparitia infectiilor acute respiratorii  cat si pentru gripa sunt necesare de reamintit populaţiei:

Cum ne ferim de îmbolnăvire?

  Vaccinarea antigripala cu vaccin gripal sezonier Vaccinarea continua sa fie singura metoda de profilaxie specifica a gripei. La circa 70-80% dintre persoanele care se vaccineaza ofera o protectie de buna calitate (conform reprezentantilor Ministerului Sanatatii)

 Ne spălăm des cu apă şi săpun ori de cate ori este nevoie.

 Mai des ca oricând, în această perioadă, trebuie să ne spălăm faţa şi nasul pentru scăderea încărcăturii microbiene .

 Atunci când strănutăm, folosim batista de unică folosinţă, iar, dacă nu avem, este de preferat să strănutăm pe mânecă sau pe umăr, pentru a evita răspândirea particulelor posibil infectante .

 Evităm aglomeraţiile, atunci când nu este neapărat necesară prezenţa noastră în aceste locuri .

Respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe, odihnă şi mişcare ( mers pe jos, cu bicicleta,sporturi diverse) este esenţial pentru menţinerea unui corp sănătos.

De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, este bine să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.

Ce facem când ne îmbolnăvim?

 La primele simptome de boală – care constau în rinoree, jenă în gât, febră până la 38 grade, stare generală proastă – trebuie să luăm legătura cu medicul de familie.

 În momentul în care o persoană se îmbolnăveşte, primul lucru pe care trebuie să îl facă este acela de a se autoizola. Următorul pas este de a contacta medicul de familie.

 Este total greşită automedicaţia şi, în special, tratarea, acasă, cu antibiotice, fără prescriere de la

medic .

Racelile si gripele nu se trateaza cu antibiotice! Numarul normal al infectiilor de tract respirator superior poate sa ajunga si la zece  intr-un an pentru o persoana.

O persoană bolnavă care se izolează la domiciliu  se poate însănătoşi după 7 zile, dacă nu are alte afecţiuni, chiar dacă face o formă severă de boală. Dar, dacă această persoană bolnavă continuă să meargă la serviciu, cu siguranţă îi va infecta şi pe cei din jur şi e posibil ca unii dintre aceştia să facă forme severe de boală sau chiar letale. Campania de vaccinare antigripala gratuita va demara in judetul Hunedoara luni 18.10.2016 .Vaccinarea antigripala continua sa fie singura metoda de profilaxie specifica a gripei; ea asigura la circa 70-80% dintre persoanele care se vaccineaza ofera o protectie de buna calitate. Vaccinarea antigripala se recomanda a fi efectuata incepand cu luna octombrie (inaintea aparitiei unei epidemii de gripa), organismul avand nevoie de cel putin 2 saptamani de la vaccinare pentru a produce anticorpi impotriva virusului. Vaccinarea se poate realiza pe toata durata sezonului gripal, pentru cei care nu s-au vaccinat la inceputul toamnei, iar imunitatea dureaza cel mult 1 an.

Interesul populatiei pentru vaccinare este intr-un trend descrescator, in ciuda campaniilor efectuate de catre medici sau chiar de asociatiile de pacienti, care incurajeaza aceasta masura de profilaxie. Sunt trei motive pentru care interesul pentru vaccinare este in scadere:

– un prim motiv ar fi disparitia multor boli (pe teritoriul Romaniei) care sunt prevenite prin vaccinare. In lipsa bolii, oamenii renunta la vaccinare;

– pe de alta parte, exista un curent care afecteaza nu numai Romania, ci este un curent la nivel global prin care vaccinarea este atacata de diverse grupuri mai putin informate sau mai putin binevoitoare in ceea ce priveste acest tip de preventie, singurul demonstrat ca eficient;

– cea de-a treia cauza este legata de o informare insuficienta / aprovizionare cu sincope

In acest an Ministerul Sanatatii asigura si in acest sezon rece vaccinarea antigripala sezoniera pentru imunizarea persoanelor aflate in grupele de risc (conform OMS):

  • persoanele aflate in evidenta cu afectiuni medicale cronice;
  • femei gravide;
  • personalul medical;
  • persoane (adulti si copii) rezidente in institutii de ocrotire sociala;
  • persoane cu varsta egala sau peste 65 de ani.