Vochițoiu: ”Agentul termic în județul Hunedoara trebuie să fie obligație, nu element de dispută politică”

pmp-petrosaniHaralambie VOCHIȚOIU, președintele Partidului Mișcarea Populară Hunedoara și Petre NICA membru PMP – candidatul partidului pentru Senatul României au prezentat, duminică, 16 octombrie 2016, într-o conferință de presă care a avut loc la Petroșani, un punct de vedere privind situația furnizării agentului termic în Valea Jiului.

„Un subiect care ne preocupă de foarte multă vreme, asupra căruia am insistat și se pare că am și reușit să facem câțiva pași, dar nu definitivi, este cel al termoficării, al existenței agentului termic în Valea Jiului, de la Termocentrala Paroșeni. Asistăm în ultimele săptămâni la un război surd, între reprezentanții PSD și PNL, aflăm cum domnul primar al Petroșaniului trimite adrese prin presă către Complexul Energetic Hunedoara, spunând că e frig afară. Noi, cei din PMP, am spus de două luni de zile deja, atunci când am stat de vorbă cu domnul ministru Dîncu și cu oamenii din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și care mi-au spus, aproape imperativ, că e momentul favorabil ca primarii din Valea Jiului sau ADI pentru Termoficare, acea asociație de dezvoltare intracomunitară, să meargă la București, să meargă la minister și să acceseze zecile de milioane de euro care le stau la dispoziție pentru a reabilita toată magistrala de termoficare. Nu s-a întâmplat lucrul acesta, domnii primari și-au văzut bine mersi de zilele recoltei în continuare și de mesele festive și s-au trezit, culmea, că vine frigul. Ca întotdeauna, domnii primari din Valea Jiului au fost luați prin surprindere, parcă am uitat, ca și greierele din poveste, că la un moment dat vine, culmea, mai repede ca în alte zone ale țării, frigul și zăpada. Președintele României, Klaus Iohannis, ne-a vizitat să vadă zăpada din Parâng, dar din păcate nu cred că a stat și într-o casă din Petroșani, așa cum stau eu, să simtă cât de reci sunt caloriferele și cât de frig ne este în case la ora aceasta. În concluzie, deși nu au accesat încă niciun euro, niciun leu, îi invităm și insist în continuare către primarii Văii Jiului, să ia foarte în serios această problemă, pentru că este sarcina dumnealor. Este pe fișa postului oricărui primar din lumea civilizată asigurarea confortului termic, or în Petroșani, Lupeni, Uricani și Vulcan din păcate este un frig de îți clănțăne dinții în gură și în casele oamenilor, și culmea în grădinițe, școli, licee și chiar la Universitatea din Petroșani. Este o problemă majoră și îi insistăm în continuare ca domnii primari să se ocupe de rezolvarea acesteia”, a declarat Haralambie Vochițoiu.

La rîndul său, fostul lider sindical Petre NICA a declarat că: „Hunedorenii și locuitorii Văii Jiului au simțit pe pielea lor ce înseamnă control politic PSD sau PNL, fie separat, fie împreună, iar PMP prin înregimentările făcute într-o Perioadă scurtă de timp nu face decât să demonstreze că locuitorii Văii Jiului vor altceva, vor implicare, vor acțiune, sătui fiind de ceea ce li s-a oferit până acum. În Valea Jiului cel puțin, pe o parioadă de 7, poate chiar 8 luni dintr-un an, locuitorii au nevoie de căldură în apartamente pentru că suntem într-o zonă în care firgul se năpustește asupra noastră mai repede și pleacă mai târziu decât în alte zone ale țării. În situația în care autoritățile publice locale gestionează corect și eficient această problemă a distribuirii agentului termic, sunt sigur că este cea mai puțin costisitoare sursă de încălzire și în același timp este o sursă de încălzire pe care o generează exact locuitorii Văii Jiului. Ar fi un mare păcat să ajungem în Valea Jiului să ne încălzim toți cu gaz și să lăsăm cărbunele fără să fie extras și folosit pentru producerea de agent termic, sau de energie electrică. De altfel, o sumă care ar trebui să tulbure mințile multora dintre cei care au condus această activitate este aceea de peste 30 de milioane de euro, bani ce înseamnă agent termic distribuit de Termocentrala Paroșeni societăților care au fost în subordinea firmelor locale, bani care nu s-au mai întors înapoi în bugetul Termocentralei Paroșeni, parte din Complexul Energetic Hunedoara. Cred că pentru Valea Jiului, pentru supraviețuirea mineritului și a energiei este mare nevoie de acest proiect de dezvoltare, de retehnologizare a transportului și distribuției energiei termice și am convingerea că în condiția în care așa cum plătim gazul lună de lună pentru că altfel ni-l taie, vom plăti și agentul termic livrat de termocentrale, această activitate poate să devină profitabilă.”