Europarlamentarul Siegfried Mureșan va cere Comisiei Europene bani pentru Valea Jiului din Fondul European de Ajustare la Globalizare

pmphunedoara-cu-siegfriedPrezent în Valea Jiului pentru o întâlnire politică cu candidații pentru alegerile parlamentare ai PMP, dar și cu membri și simpatizanți ai acestei formațiuni politice, europarlamentarul Siegfried Mureșan a aflat de la colegii săi din organizația PMP Huneodara despre noile disponibilizări masive de personal din sectorul industrial al acestei regiuni, care poate genera probleme sociale și economice extrem de grave în Valea Jiului.

Din fericire, eurodeputatul apreciază că, în Valea Jiului, sunt întrunite toate condițiile de eligibilitate pentru atragerea de importante fonduri europene din ”Fondul European de Ajustare la Globalizare”, un mecanism financiar prin care s-a acționat, tot la intervenția acestui parlamentar european, în vederea reocupării forței de muncă disponibilizate, la Câmpia Turzii. Siegfrid Mureșan explică faptul că, Fondul european de ajustare la globalizare furnizează sprijin destinat persoanelor care își pierd locul de muncă din cauza schimbărilor majore intervenite în structura comerțului mondial odată cu globalizarea sau din cauza crizei economice și financiare. ”De exemplu atunci când o companie mare a disponibilizat peste 500 de angajați, iar aici se iau în calcul și concedierile din rândul furnizorilor și al producătorilor din aval sau în cazul în care sunt disponibilizați numeroși angajați dintr-un anumit sector economic, se poate face apel la acest Fond, care asigură resursele financiare pentru proiecte care includ măsuri de sprijin vizând căutarea unui loc de muncă, orientare profesională, educație, formare și reconversie profesională, îndrumare și instruire în spirit antreprenorial și înființarea de firme”, explică Siegfried Mureșan.

Acesta apreciază că toate aceste condiții sunt îndeplinite în Valea Jiului, în acest moment, motiv pentru care va demara, încă din această săptămână, demersurile necesare pentru ca acești bani să poată fi aduși și în această zonă care, în opinia sa, are un potențial major de dezvoltare indutrială, dar în același timp are nevoie urgentă de sprijin pentru a putea atrage investitorii importanți de pe piață, pentru infrastructură și pentru a recalifica forța de muncă disponibilă în acele domenii de interes care sunt căutate pe piața muncii.

De altfel, Siegfried Mureșan apreciază că acestea sunt și principalele elemente ale programului politic pe care îl propun candidații PMP electoratului din județul Huneodara: încurajarea sectorului economic privat care să genereze locuri de muncă, rmodernizarea infrastructurii, elaborarea unei Strategii Integrate de Turism pentru județul Hunedoara ș.a.m.d.

Eurodeputatul Siegfried Mureșan este de părere că, pentru atingerea acestor obiective, trebuie acționat responsabil, atât la nivelul autorităților locale, dar mai ales la nivel parlamentar. În plus, acesta spune că, special pentru Valea Jiului, a solicitat deja Parlamentului European includerea zonelor rurale din arealul urban al celor 6 localități ale Văii în rândul zonelor eligibile accesării fondurilor europene pentru activități rurale. ”Este vorba depre acea problemă a zonelor periurbane, pe care am descoperit-o aici, în Valea Jiului și pe care am dus-o în atenția organismelor de decizie ale Uniunii Europene. Mi se pare firesc ca oamenii din zonele limitrofe ale unor orașe, care deși se spune că trăiesc la oraș sau municipiu, de fapt au un mod de viață rural, să fie ajutați și mi se pare corect să poată avea dreptul să aplice pentru obținerea de fonduri de dezvoltare aferente zonelor rurale”, a mai spus europarlamentul.

Prezența lui Siegfried Mureșan, vicepreședinte al PMP, la Petroșani a fost salutată de liderul organizației județene, senatorul Haralambie Vochițoiu. Acesta apreciază că multe din probleme semnalate de europarlamentar sunt deja și pe agenda activității sale parlamentare, fapt care confirmă, o dată în plus că, atunci când oamenii politici vor în mod real să ajute comunitățile pe care le reprezintă, soluțiile pe care le văd, le propun și le susțin, sunt de cele mai multe ori, convergente.

La întâlnirea politică de astăzi a liderilor PMP cu membri și simpatizanți din localitățile Văii Jiului au mai participat, alături de europarlamentarul Siegfried Mureșan, liderul PMP Hunedoara – senatorul Haralambie Vochițoiu, primvicepreședintele Mihaela Brate, președintele organizației de la Lupeni și candidatul pentru Senat, Petre Nica, dar și decanul Baroului de avocați din Deva, Cosmin Roncioiu, candidat al PMP pentru Camera Deputaților.