Cât de interesați sunt locuitorii din județul Hunedoara de centrale termice și care sunt cei mai căutați producatori ?

centrale-berluniDin cauza prețurilor ridicate la facturile pentru căldură, dar și din cauza neseriozității furnizorilor de energie termică în sistem centralizat tot mai mulți români renunță la acest vechi sistem centralizat de încălzire și aleg să-și monteze centrale termice în propriile locuințe. În acest sens, magazinul online Berluni.ro a realizat un studiu de piață prin care a analizat interesul locuitorilor din județul Hunedoara pentru centrale termice, precum și tendința acestora de a căuta în mediul online informații utile despre revizii și verificări ale acestor instalații.

Cu ajutorul informațiilor oferite de Institutul Național de Statistică și al datelor înregistrate de Google în ultimele 24 de luni, au fost analizate preferințele oamenilor din județul Hunedoara pentru principalele tipuri de centrale termice (electrice și pe gaz). În perioada august 2015-august 2016 s-au înregistrat creșteri semnificative pentru ambele modele, însă locuitorii din Hunedoara au fost mai interesați de centralele pe gaz, dovadă fiind creșterea de 68,49% a volumelor de căutări e Internet. Astfel, Hunedoara se situează pe locul3 la nivel național din acest punct de vedere.

În ceea ce privește raportul dintre numărul centralelor termice instalate în județul Hunedoara și populația din această zonă, Hunedoara se află pe pozitia 22 în topul județelor cu cele mai multe centrale termice, existând aproximativ 12.750 unități, datele fiind estimate de specialiștii Berluni. Cele mai populare branduri de centrale termice din județ sunt Vaillant, Ariston și Viessmann.

Conform legilor aflate în vigoare, consumatorii sunt obligați să efectueze verificări periodice la centralele termice montate, pentru a se asigura că acestea funcționează în parametri normali. Revizia acestor instalații de încălzirere prezintă un pas esențial prin care li se poate prelungi perioada de viață, mai ales în cazul în care anumite defecțiuni sunt descoperite din timp. De asemenea, un alt argument este faptul că o inspectare corespunzătoare elimină pericolul ce ține de siguranță. De aceea, interesul locuitorilor din judetul Hunedoara pentru reviziile centralelor termice s-a majorat cu 13,21% în ultimul an, fiind pe locul 16 la nivelul întregii țări.

”Acestea sunt și motivele pentru care se recomandă ca orice centrală termică să aibă parte de o revizie tehnică anuală. Mai nou, pentru centralele termice în condensație este obligatoriu ca această revizie să se efectueze anual în perioada de garanție a centralei. Vestea bună este că acest serviciu este oferit gratuit de către Berluni”, declară Virgil Brătălșanu, directorul general Berluni.