Mesajul premierului Dacian Cioloș cu prilejul Zilei Armatei Române 25 octombrie 2016

ciolos1”Mai mult decât o instituție a statului, Armata Română este un simbol și un reper fundamental pentru națiunea română și, totodată, pilonul pe care România a construit și consolidat prioritățile de politică externă”, spune premierul Dacian Cioloș, în mesajul transmis astăzi, cu ocazia Zilei Armatei Române.

Primul Ministru apreciază că în pofida temerilor și îndoielilor cărora societatea le-a făcut față de-a lungul timpului, Armata a rămas un etalon al încrederii pentru români și, în egală măsură, pentru partenerii străini. Este respectul obținut și consolidat prin loialitate, devotament și curaj, valori dovedite de militarii noștri atât în țară, în misiunile de salvare și protejare a vieților semenilor, amenințați de inundații sau alte calamitați naturale, cât și în teatrele de operații din afara granițelor.

”În urmă cu câteva zile am fost, împreună cu ministrul Apărării, Mihnea Motoc, în teatre de operații din Sarajevo și Pristina. Am vrut să le fim aproape militarilor aflați în misiune în Balcanii de Vest, unde prezența României are importanță strategică, prin contribuția la menținerea păcii și construcția economică a zonei. Le-am strâns mâna militarilor noștri și le-am mulțumit pentru faptul că reprezintă cu mândrie și onoare România, că datorită lor și a camarazilor din teatrele de operațiuni din Irak și Afganistan, din misiunile de monitorizare și observare ale ONU și OSCE, țara noastră este acum un furnizor de securitate și stabilitate la frontiera estică a NATO și a UE, un partener serios și credibil pentru comunitatea internațională. Acest statut implică și responsabilități crescute”, arată, în mesajul transmis Armatei, Dacian Cioloș.

Acesta crede, totodată, că, avem responsabilitatea de a ne asigura şi întări, în același timp, apărarea națională, dar şi de a contribui la asigurarea apărării colective în cadrul NATO. Introducerea recentă în serviciul Forțelor Aeriene Române a primelor șase avioane F-16 achiziționate de România este expresia unei bune înțelegeri a adaptării propriului sistem de apărare și, implicit, a responsabilității pe care o avem la garantarea securității.

În opinia premierului, tot o responsabilitate asumată este creșterea bugetului destinat apărării la un nivel de minim 2% din PIB, în 2017, şi menținerea cel puțin la acest nivel pentru următorii 10 ani. ”România nu este numai un furnizor de securitate. Țara noastră beneficiază de cea mai importantă garanție de securitate din istorie, prin operaționalizarea, în luna mai a acestui an, a facilității antirachetă de la Deveselu. Nu am fi ajuns aici fără militarii care au slujit țara cu devotament și credință. O națiune care nu-și respectă eroii, nu își merită istoria. Evoc memoria militarilor care și-au pierdut viața în teatrele de operații. Mă gândesc cu respect și prețuire la veteranii de război, militarii în rezervă și retragere, la toți cei care au servit România cu credință și onoare. Îi felicit și le transmit salutul meu cald militarilor aflați la datorie în țară și în afara granițelor! Onor vouă, dragi soldați români!”, a mai transmis Dacian Cioloș.