La noapte, dăm timpul înapoi ! Afla aici de ce?

ceasÎn această noapte, la câteva ore după miezul nopții, România trece la ora oficială de iarnă și dă ceasurile cu o oră înapoi, astfel încât ora 4.00 dimineața, devine ora 3.00.

Anual, trecerea la ora de iarnă se face în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna octombrie. Potrivit acestei reguli, în 2016, ziua de 30 octombrie va deveni cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore.

Dacă v-ați întrebat de ce facem, în fiecare an, la final de octombrie, această ”manevră”, aflați că motivul este generat de rațiuni… economice.  Prin această reorganizare a timpului se urmărește folosirea cât de mult posibilă a luminii Soarelui pe timpul zilei. Este știut faptul că iarna ziua se scurtează și lumina Soarelui nu mai este atât de prezentă ca vara.

În întreaga lume, circa 70 de țări folosesc sistemul orei de iarnă. Cel care a conceput acest sistem a fost astronomul neo-zeelandez George Vernon Hudson, care s-a gândit la schimbarea orei la sfârșitul secolului al XIX -lea. Schimbarea orei a fost implementată de Imperiul German și de Imperiul Austro-Ungar la nivel național în anul 1916.

România a adoptat trecerea de la ora de iarnă la ora de vară în anul 1932.  Până în 1939 ora de vară a funcționat în fiecare an, între prima duminică din aprilie (în 1932: 22 mai), ora 00:00 și prima duminică din octombrie, ora 01:00 (ore locale). Între 1 aprilie 1940, ora 00:00, și 2 noiembrie 1942, ora 03:00, ora de vară a fost în vigoare permanent în România. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. Ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu 1979.

De altfel, foarte multe state au adoptat acest sistem în anii 70, odată cu crizele energetice din această decadă. Schimbarea orei permitea economia de energie. Schimabarea orei a funcționat în țara noastră după următorul model până în 1997, când s-a trecut la sistemul actual.

ceas2