Primul ministru Dacian Cioloș și vicepremierul Vasile Dîncu vor fi prezenți, vineri, la Petroșani

ciolosPrimul Ministru al Românieo va fi prezent vineri, 4 noiembrie, la Petroșani. Programul vizitei cuprinde discuții cu Rectorul Universității din Petroșani și membrii Senatului instituției academice, o întâlnire cu Prefectul Județului Hunedoara, Președintele Consiliului Județean Hunedoara, autoritățile locale din Valea Jiului, senatori și deputați – reprezentanți ai județului Hunedoara și reprezentanți în județul Hunedoara ai Autorităților de Management pentru Programele Operaționale.
“Vizita Prim-Ministrului României în județul Hunedoara are ca scop principal prezentarea mecanismului de sprijin pentru dezvoltarea integrată a zonelor pilot de intervenție ca urmare a aprobării Memorandumului nr. 20/16054/ F.M.T./ 23.09.2016 privind „Dezvoltarea unor programe integrate din fonduri europene și bugetul național pentru îmbunătățirea situației sociale și economice a locuitorilor din zonele pilot de intervenție Valea Jiului, zona Roșia Montană – Munții Apuseni și comunitățile marginalizate din Moldova”, aprobat de Guvernul României. Prin acest Memorandum s-a aprobat înființarea biroului local al Unității Guvernamentale de Asistență Tehnică pentru Valea Jiului (UGAT – Valea Jiului) cu sediul în Petroșani. Acest birou va avea rol de “punct unic de contact” pentru programele de finanțare disponibile în zona Valea Jiului și de sprijin în implementarea proiectelor de regenerare locală” a precizat Valer UNGUR, Prefectul județului Hunedoara.

Împreună cu premierul Dacian Cioloș, din delegația guernamentală vor face parte, de asemenea, Viceprim-Ministrul Vasile DÎNCU și Consilierul de Stat Ionel DANCĂ, coordonatorul UGAT.

Prim-ministrul Dacian Cioloș se va afla mâine la Petroșani și Alba Iulia, unde se va întâlni cu autoritățile locale din Valea Jiului și din zona Roșia Montană – Munții Apuseni, pentru a le prezenta mecanismul de sprijin elaborat de Guvern pentru dezvoltarea integrată a zonelor-pilot de intervenție, care vizează și aceste două foste zone miniere mono-industriale. Premierul va fi însoțit de vicepremierul Vasile Dîncu, Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, și de consilierul de stat Ionel Dancă, coordonatorul Unității Guvernamentală de Asistență Tehnică (UGAT)

Pe lângă discuțiile cu autorităţile locale din fostele zone miniere Valea Jiului și Roșia Montană – Munții Apuseni, premierul Dacian Cioloș va avea întâlniri cu rectorul Universității Petroșani și cu membri ai Senatului Universității, va vizita Biroul local al Unității Guvernamentale de Asistență Tehnică – Valea Jiului și va avea discuții cu oameni de afaceri din Alba.

Prim – Ministrul doreşte promovarea UGAT, structură organizată la nivelul Cancelariei Prim-Ministrului, care va sprijini cele trei zone pilot de intervenţie, mai puţin dezvoltate economico-social, în accesarea şi implementarea unor programe integrate din fonduri europene şi bugetul naţional.

Premierul va discuta cu autorităţile publice locale din zone stabilite în memorandumul cu tema „Dezvoltarea unor programe integrate din fonduri europene și bugetul național pentru îmbunătățirea situației sociale și economice a locuitorilor din zonele pilot de intervenție Valea Jiului, zona Roșia Montană – Munții Apuseni și comunitățile marginalizate din Moldova (Vaslui – Iași)”. Discuția va viza mecanismul de asistenţă tehnică care va fi implementat la nivel local. Premierul îşi doreşte ca acest mecanism să asigure o abordare integrată prin facilitarea unui mecanism  de coordonare între autorităţi de management, ministerele implicate, structurile locale şi beneficiari.

”Menționăm faptul că în ședința de ieri a Guvernului a fost actualizată lista unităților administrative teritoriale incluse în Memorandumul pe care Executivul la aprobat în data de 29 septembrie cu privire la dezvoltarea unor programe integrate din fonduri europene și bugetul național pentru îmbunătățirea situației sociale și economice pentru locuitorii din 3 zone-pilot de intervenție, și anume, Valea Jiului, zona Roșia Montană – Munții Apuseni și comunitățile marginalizate din Moldova (Vaslui-Iași). Lista actualizată prevede includerea în zona-pilot Roșia Montană – Munții Apuseni și a așa-numitului „patrulater aurifer”, o zonă din Munții Apuseni cu importante zăcăminte de aur, delimitată de orașele Deva, Brad, Baia de Arieș, Câmpeni și Zlatna. Patrulaterul aurifer cuprinde minele din zona Roșia Montană – Bucium, Baia de Arieș, Almaș – Stănija și Brad – Săcărâmb, care au livrat importante cantități de metale prețioase, îndeosebi aur și argint. Concret, este vorba despre localitățile Baia de criș, Băița, Balșa, Bulzeștii de Sus, Certeju de Sus, Crișcior, Luncoiu de Jos, Ribița, Tomești, Vorța, Vața de Jos, Vălișoara, Albac, Horea, Scărișoara, Gârda și Arieșeni”, se arată într-un comunicat al Guvernului.