Cioloș: ”Guvernul va avea o abordare integrată a resurselor financiare și asistenței tehnice pentru trei regiuni defavorizate”

ciolos-petrosaniGuvernul va avea o abordare integrată în ceea ce privește utilizarea resurselor financiare și va oferi asistență tehnică în trei regiuni defavorizate ale României care se confruntă cu probleme de monoindustrie sau șomaj ridicat, în vederea dezvoltării economice a acestora, a declarat vineri, la Petroșani, premierul Dacian Cioloș, prezent la inaugurarea filialei locale a Unității Guvernamentale de Asistență Tehnică (UGAT).

Zonele în care va fi oferit acest sprijin guvernamental sunt Valea Jiului, Roșia Montană și partea de nord a Moldovei, în acest scop fiind creată, printr-un Memorandum, Unitatea Guvernamentală de Asistență Tehnică.

”Pentru aceste trei zone ne-am gândit să integrăm, de facto, resursele financiare pe care le avem atât din diferite programe finanțate din fonduri europene, cât și din bugetul de stat, și să avem o abordare integrată a investirii acestor resurse financiare, în mod privilegiat, în aceste zone. Pentru acest lucru am aprobat în guvern un Memorandum care stabilește, pe de o parte, constituirea unei Unități Guvernamentale de Asistență Tehnică în cadrul Cancelariei Primului Ministru, dar care va avea și trei sedii locale în cele trei regiuni, dintre care una în Valea Jiului, în incinta Universității din Petroșani”, a arătat premierul.

El a menționat că este nevoie de o abordare integrată a resurselor financiare, atât din fonduri europene, cât și de la bugetul de stat, astfel încât să ofere posibilitatea ca mai multe localități din zonele vizate să poată lucra împreună pe proiecte care să aducă beneficii pentru toată zona.

conf-presa”Abordare integrată a resurselor financiare pentru a ne asigura că ele sunt folosite în mod cât mai eficient, altfel spus am dori să evităm conflicte instituționale între localități și o bătălie pentru fonduri între localități și să îi punem să lucreze împreună pe proiecte care să fie benefice pentru toată regiunea, să se dezvolte parcuri industriale, infrastructura de transport, infrastructura socială, formare profesională, gândind la ansamblul zonei și nu la fiecare localitate în parte”, a explicat premierul.

UGAT va furniza și asistența tehnică necesară autorităților locale în pregătirea proiectelor care au ca scop dezvoltarea zonei, astfel încât acestea să fie abordate cu prioritate.

”Vom mai furniza și asistență tehnică prin această Unitate Guvernamentală de Asistență Tehnică care va ajuta localitățile, autoritățile locale, să structureze proiecte cu asistență tehnică — dacă va fi nevoie chiar vom aduce experți, punctual, pe anumite subiecte care trebuie rezolvate aici. Această Unitate de Asistență Tehnică va asigura și abordarea cu prioritate a acestor proiecte la nivel guvernamental, atunci când trebuie obținute avize de la diferite ministere sau trebuie aprobate diferite acte normative. Deci, va fi o structură de legătură între Guvern și autoritățile locale și se va asigura că proiectele sunt gândite la nivel integrat la nivel local și că ele sunt susținute administrativ—financiar la nivel central, atunci când va fi nevoie”, a spus Dacian Cioloș.

UGAT va avea rolul de a ține legătura și cu sectorul de investiții private, astfel încât potențialii investitori să fie orientați și spre aceste zone sărace. În ceea ce privește Valea Jiului, premierul a arătat că zona are nevoie, în primul rând, de infrastructură de transport și de înființarea unor parcuri industriale.

ciolos-cu-dancu”Aici e nevoie, în primul rând, de infrastructură. Trebuie să putem conecta Valea Jiului cu zonele de acces — deci infrastructură de transport. Există un potențial pentru instalarea unor afaceri și pentru asta fiecare Municipiu de aici ne-a spus că vor să dezvolte parcuri industriale și le-am spus că trebuie să le gândim integrat, pentru că n-are rost să facem câte un parc industrial în fiecare localitate și să nu vină nimeni în niciunul dintre ele. Deci, să gândim integrat pe toată Valea Jiului și nevoia de infrastructură și nevoia de parcuri industriale și nevoi de alte infrastructuri pentru servicii publice, cum ar fi spitale, în domeniul sănătății (…), infrastructură pentru educație. Formarea profesională este esențială pentru că marea problemă în România nu mai este doar infrastructura, ci și disponibilitatea de forță de muncă calificată”, a completat Dacian Cioloș.

Primul proiect care s-a bucurat de sprijinul UGAT în Valea Jiului are o valoare de 90 de milioane de euro și ar putea fi semnat în următoarele două săptămâni. Proiectul este realizat de operatorul regional de apă Apa Serv Valea Jiului și se referă la modernizarea infrastructurii de apă și canal din mai multe orașe ale zonei.

AGERPRES