Din rețetele bunicii Nuța / De unde ne luăm Vitamina D, alimentul esențial pe timp de iarnă

bunicaÎn sezonul rece ne bucurăm de mai puțin soare, iar vitamina D, pe care corpul nostru o secretă doar în prezența luminii solare, începe să scadă. Vitamina D are însă un rol esențial în structura sistemului imunitar, iar necesarul zilnic este cuprins între 400 si 800 de mg, în funcție de vârsta, sex și greutate.

Astăzi, mi-am propus să vă spun, cu ajutorul specialiștilor de la Eurodiet, cum puteți obține suficientă vitamina D pe timp de iarnă, doar din alimentație, fără să fie nevoie de intervenția cu anumite suplimente cu vitamine și minerale.

Spre exemplu, ciupercile sunt una dintre cele mai importante surse de vitamina D, pe lângă o mulțime de alte vitamine și minerale. În plus, ciupercile sunt bogate în proteine, așa că le poți consuma de preferat crude sau puțin gătite, în salate sau mâncăruri.

Aceeași calități le regăsim în produsele culinare care au la bază somonul salbatic. Somonul prins în sălbaticie este foarte bogat în vitamina D, dar și în grăsimi sănătoase. Deși este puțin mai costisitor, gândește-te că investești în sănătatea ta, așa că prepară-l măcar de 1-2 ori pe lună, dacă nu ai ocazia mai des.

Un alt pește bogat în vitamina D este, firește, tonul. Deși te sperie gândul că tonul este bogat în mercur, dacă îl cumperi din surse de încredere, te vei bucura mai mult de beneficiile lui. Este bogat în vitamina D, dar conține și seleniu, un alt ajutor de nădejde al sistemului imunitar.

Dacă nu v-am convins cu tonul, vă spun atunci că, la fel de bine, puteți alege mâncărurile care au la bază conservele cu sardine în care vitamina D este prezentă din belșug. Consumă sardine de 2-3 ori pe săptămâna la micul dejun sau în salate.

O importantă sursă e vitamina D este și gălbenușul de ou. Deși albusurile sunt mai recomandate din cauza conținutului mai scăzut de colesterol, iată că gălbenușul pare să fie vedeta în ceea ce privește conținutul de proteine, vitamine și minerale. Un singur ou de mărime medie sau mare conține până la 50 de mg de vitamina D.

Poftă bună și vitaminizare corectă  vă dorește, cu drag,

BUNICA