CEH iese din insolvență. Care sunt primele efecte ?

cehComplexul Energetic Hunedoara a ieșit din insolvență, pentru a doua oară. Măsura a fost luată de Curtea de Apel Alba Iulia, care  a admis apelurile făcute împotriva procedurii de declarare a stării de insolvență voluntară declanșată anul acesta de fosta conducere a CEH. Apelul în instanță pentru scoaterea din insolvență a Complexului Energetic Hunedoara a fost făcut de reprezentanții Sindicatului Noroc Bun și de grupul de firme Gerom.

“Astăzi, 08.11.2016, în dosarul cunoscut opiniei publice ca Dosarul de insolvenţă al Complexului Energetic Hunedoara Petroşani (dosar iniţial 5194/97/2015), Curtea de Apel Alba Iulia a soluţionat apelurile formulate împotriva hotărârilor pronunţate de judecătorul sindic în dosarul  de insolvenţă, după cum urmează: în dosar 5194/97/2015/A1/a1 Curtea de Apel Alba Iulia a admis apelurile declarate, a dispus anularea încheierilor atacate pronunţate de judecătorul sindic (încheierea nr. 78/F/CC/2016 în dosar nr. 5194/97/2015/a1 şi încheierea nr. 100/F/CC/2016 în dosar nr. 5194/97/2015/A1*/a1) iar în urma rejudecării a respins cererea privind deschiderea procedurii generale a insolvenţei debitoarei formulată de debitoarea Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA Petroşani, precum şi de către creditori. Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia este definitivă”, arată soluția Curții de Apel Alba Iulia.

Potrivit liderului sindical Ștefan Jurca, primul efect al admiterii apelului Sindicatului Noroc Bun de către Curtea de Apel Alba Iulia faţă de cererea CEH de intrare în insolvență este că agentul economic nu va mai avea administrare specială. ”În plus – spune Jurca – asta înseamnă că Bogdan Stănescu nu mai conduce CEH, iar actele semnate de acesta devin nule de drept. Tot nulă de drept devine începând de astăzi numirea lui Melczer, Nica și Giurgiu în fruntea CEH.” Liderul sindical apreciază că Ministerul Energiei trebuie să numească urgent un nou Consiliul de Administrație care, la rândul său, să decidă o noua conducere. ”Sunt curios dacă Ministrul Energiei îi va numi din nou pe Melczer și Nica având în vedere conflictul penal de interese în care aceștia se află, mai ales că am sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroșani în acest sens dar și DNA”, mai spune Ștefan Adrian Jurca. 

De cealaltă parte, proaspăt numit în funcția de director adjunct al Complexului Energetic Hunedoara, fostul președinte al Sindicatului Muntele, Petre Nica apreciază că ”dacă CEH va ieși din insolvență în urma acțiunilor GEROM și ale sindicatului condus de Adrian Jurca, va urma un tăvălug al executării conturilor CEH de către stat și diverși furnizori, ceea ce, în mod garatantat, va conduce rapid la intrarea CEH n faliment”, explică Nica.