Cum votează astăzi un american de origine din Valea Jiului ?

mircea-goiaApreciate, criticate dar, în mod evident, cele mai așteptate alegeri depe Planetă, au loc astăzi în Statele Unite ale Americii. În rândul americanilor chemați să-și exercite dreptul la vot se află și un tânăr din Valea Jiului.

Mircea Goia, fost angajat la mina Lupeni, fost președinte al Fundației Noi Orizonturi din Lupeni, programator și câștigător, în urmă cu câțiva ani, al Loteriei Vizelor, se numără astăzi printre americanii care vor merge la vot. Acesta a descris pe pagina sa de facebook intenția primului său vot în America, pe care e decis să-l acorde unei… femei.

De ce? Aflați din mărturisile făcute de Mircea Goia pe pagina sa de facebook:

”Azi sunt alegeri in America, asteptate de mai toata lumea cu sufletul la gura si cu fundul strans 🙂. Inevitabil unii vor fi nemultumiti de intensitatea si adancimea penetrarii 🙂. Dar asta e regula jocului politic. Cat despre mine, eu sunt pregatit sa am șefă o femeie. Neavand organul respectiv, ma astept la o penetrare mai putin dureroasa. Ma consider independent si e prima data cand voi vota in America, asa ca ma astept la gentilete 🙂.

De fapt, de cand am venit in America acum 11 ani am fost angajat si am avut șefe doar femei. Cu toate m-am inteles bine si toate au fost competente in ceea ce faceau. E normal sa am incredere ca si șefa suprema, daca va fi aleasa (si eu am crezut ca va fi ea cea aleasa de acum cel putin 6-8 luni), va fi la fel de competenta (e oricum mai competenta decat contracandidatul ei).

Si de ce nu ar fi?

Sa fii femeie in ziua de azi nu e usor. Era mai simplu pe vremuri…devenea femeie, se marita, era luata in casatorie de un sot care muncea, ea statea acasa si avea grija de casa si de copii, ii crestea, iar avea grija de casa si de sot, si asta era. Tic, tac…viata trecea pentru ea, monotona si lipsita de dureri de cap.

Dar o bataie de cap tot avea femeia, chiar si pe vremuri. Si stim cu totii care e acea bataie de cap, chiar si barbatii o intuiesc 🙂, desi unii nu o recunosc.

mircea-goia2Bataia aia de cap era in constiinta ei de fiinta umana. Dintotdeauna femeia a stiut in sinea ei ca poate fi mai mult decat un chip frumos si femeie in casa. Poate si ea fi doctor, fizician, astronaut, luptatoare si comandant de osti, politician si sef de stat, programatoare, femeie de afaceri, regizoare, sportiva, etc,etc. in acelasi timp cu a fi mama si sotie.
Stia in sinea ei ca poate avea si o cariera, nu numai o familie. Dar stia ca nu va fi usor sa atinga telul asta. Stia ca va trebui sa munceasca dublu si sa se lupte cu prejudecatile ca sa demonstreze ca poate, stia ca va trebui sa fie perseverenta si cu vointa aproape extraterestra ca sa se impuna intr-o lume traditional dominata de sexul puternic.

De fapt, ce inseamna sexul puternic? Forta fizica? Daca da atunci femeia prin natura constructiei inca e slaba. Dar mai conteaza asa mult in ziua de azi forta fizica? Nu prea. In ziua de azi conteaza mai mult intelectul pentru ca societatea s-a schimbat de asa natura incat intelectul e mai presus decat forta fizica. In ziua de azi, cel putin in America, numarul femeilor care isi iau diploma de facultate depaseste numarul barbatilor. Numarul femeilor in general l-a depasit pe cel al barbatilor.
E normal ca in timp femeile sa ceara tratare egala. Sunt contributoare la viata asta a noastra in aceeasi masura ca barbatii, acum poate chiar in mai mare masura. Desi asta poate inca nu se vede clar pentru ca in general o femeie mai mult tace si face, nu prea le vezi sa se bata cu caramida in piept pentru orice.

Si e timpul pentru barbati sa accepte ca puterea (de orice fel) nu mai sta numai in mainile lor. Trebuie sa o imparta. La urma urmei, suntem pe pamantul asta impreuna si impreuna contribuim la propasirea lui (da, suna „propagandist” 🙂 dar e realitatea).
In secolul 20 femeile au obtinut multe drepturi iar unul fundamental e dreptul de a vota (in America femeile au primit dreptul asta in 1920). Si de votat au inceput sa voteze. Din ce in ce mai mult iar in anul de gratie 2016 au ajuns sa aiba chiar si o aspiranta pentru functia cea mai mare in America: cea de presedinte. Iar functia de presedinte a SUA aduce cu sine si o mare responsabilitate, aceea fiind șefa cele mai puternice natiuni de pe glob (deocamdata). E o responsabilitate de care s-au bucurat pana acum 43 de barbati.

In 2008 a fost timpul pentru o minoritate de o alta culoare sa fie prima oara la conducerea tarii care acum 100-200 de ani a fost cea care a tinut-o in sclavie (unii nu au putut inghiti asta, fiind inca cu mintea in trecut). In 2016 e timpul pentru o femeie. In 2020 sau 2024 poate va fi timpul pentru o alta minoritate (latino) sa aiba un reprezentant la functia suprema.

Poate voi trai momentul cand voi vedea si in Romania o femeie luand carma tarii 🙂. Pe mine personal nu ma deranjeaza deloc treaba asta. Poate vedem ca si in Rusia si China se va intampla acelasi lucru (in India si Marea Britanie s-a intamplat mai demult). Sper sa se intample si in Republica Moldova asta (ei avand turul 2 al alegerilor curand).

Sa iesim la vot, zic 🙂!”

Sursa foto: facebook/Mircea Goia