Parângul și Straja în conducerea Asociației Naționale Salvamont

salvamont11În stațiunea Borşa s-au desfăşurat, zilele trecute, lucrările Conferinţei anuale a salvatorilor montani din România.

Acţiune tradiţională a salvamontiştilor, aceasta a cuprins o analiză a activităţii de peste an a structurilor salvamont din România, calendarul de activităţi pe plan naţional şi internaţional pentru anul 2017, dar și desemnarea unui nou Consiliu Director. Alegerile au avut loc astăzi iar în urma acestora fostul secretar al asociației, șeful Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu a fost desemnat drept noul Președinte al ANSMR. Acesta îl înlocuiește în funcție pe brașoveanul Mircea Opriș.

cornoiu”Sunt foarte multe de schimbat în Salvamont: de la modul de abordare a activității cu celelalte structuri implicate în activitatea montană, la modul de pregătire, la relațiile internaționale, la modul de lucru în cadrul asociației, mai multă transparență, mai multă consultare, lucruri care cred că sunt benefice pentru dezvoltarea activității”, a declarat pentru colegii de la ZHD.ro, noul șef al ANSMR.

resiga-george De asemenea, reprezentanții celor 38 de structuri Salvamont din România au decis să-i acorde un nou mandat de vicepreședinte al ANSMR, șefului echipei Salvamont din stațiunea Straja Lupeni, George Resiga. ”Sunt la a treia legislatură în această calitate și este o onoare pentru mine să ocup această poziție. Este o recunoaștere a ceea ce se cheamă activitate de salvare montană din partea colegilor din țară. Aceștia mi-au dat votul pentru a continua proiectele privind activitatea de formare a salvatorilor montani din România. Este, totodată, și o recunoaștere pentru Salvamont Hunedoara”, a declarat vicepreședintele ANSMR, George Resiga.

Potrivit raportului de activitate al Salvamont, având ca reper statistica anului 2015, salvatorii montani din cadrul celor 38 de structuri SALVAMONT județene sau locale au intervenit într-un număr de 4.536 de acţiuni de salvare, dintre care un număr de 1.704 acţiuni s-au desfăşurat pe timp de vară, 2.832 de acţiuni au avut loc pe timp de iarnă, dintre acestea 2.271 de acţiuni in zonele de practicare a sporturilor de iarna, iar restul de 561 în afara domeniilor schiabile. În cele 4.536 de acţiuni au fost implicate 4.728 de persoane , dintre acestea, un număr de 1.611 persoane fiind predate pentru transport către unităţile medicale echipajelor de SMURD/Ambulanţă, iar 15 cazuri au fost predate echipajelor de transport aerian ale SMURD şi Inspectoratului General al Aviaţiei.

salvamont-siglaDe asemenea, tot în anul 2015 au fost realizate peste 38.700 de acţiuni specifice de asigurarea a asistenţei de salvare montană în bazele, posturile, refugiile salvamont, în zonele cu aflux turistic mare sau pe perioada desfăşurării unor evenimente sportive sau de alta natură în zona montană.

Cea mai importantă acțiune pe care o vizează noua echipă Salvamont este lobby-ul eficient pentru crearea unei legi care să guverneze activitatea de salvare montană din România.