Winkler: Politica comercială a UE nu trebuie să fie decisă în referendumuri

winkler22Parlamentul European (PE) joacă un rol important în modelarea politicii comerciale a Uniunii Europene, a susținut deputatul european Iuliu Winkler, vicepreședinte al Comisiei de Comerț Internațional a PE, marți dimineață, la Bruxelles, în cadrul unei dezbateri cu privire la ultimele evoluții legate de Parteneriatul European pentru Minerale Responsabile (the European Partnership for Responsible Minerals  – EPRM).

”Cred că, noi, PE, avem un rol foarte important în modelarea politicii comerciale. Dar noi nu putem face acest lucru singuri, ci trebuie să o facem în colaborare cu partenerii noștri, cu mediul de afaceri și societatea civilă. De aceea, trebuie să discutăm, în mod transparent, cu toate părțile interesate. Nu cred că politica comercială trebuie să fie decisă în referendumuri și nu cred că politica comercială trebuie să ajungă în situația în care să fie luată ostatică de grupări politice. Afirm categoric că politica comercială a UE trebuie decisă în acest Parlament. Avem legitimitatea de a face acest lucru, avem baza legală pentru a face acest lucru, avem toate instrumentele de dialog și cooperare. Și cred că, dacă urmăm prevederile Tratatului (Tratatul UE -n.n.), nu putem face prea multe greșeli”, a afirmat deputatul european.

Iuliu Winkler este raportor în dosarul referitor la Regulamentul pentru mineralele care provin din zone de conflict, respectiv staniu, tantal, tungsten și aur (3TG) care își propune să rupă legătura dintre activitățile economice, minerit și comerțul cu aceste minerale și finanțarea conflictelor armate. EPRM este o inițiativă a actorilor interesați în acest domeniu promovată de guvernul olandez care are ca scop creșterea proporției de minerale produse în mod responsabil din zonele afectate de conflicte sau cu risc ridicat și sprijinirea extracției responsabile de minerale care contribuie la dezvoltarea locală. Acest parteneriat se dorește a fi o măsură de însoțire a Regulamentului UE privind mineralele de conflict, care este în curs de finalizare în PE.

La dezbaterea de marți au participat reprezentanți ai ONG-urilor și mediului de afaceri cu activități în domeniu, reprezentanți ai guvernului olandez și parlamentari europeni.