Ministerul Energiei consideră că ieșirea din insolvență a CEH nu este o situație favorabilă societății

cehIeșirea din insolvență a Complexului Energetic Hunedoara (CEH) nu este o situație favorabilă societății și nu creează premisele unui proces facil de restructurare a companiei, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei remis AGERPRES după ce Curtea de Apel Alba Iulia a respins, marți, procedura de intrare în insolvență a companiei.

„Ministerul Energiei a luat act de decizia Curții de Apel Alba Iulia luată marți, 8 noiembrie, prin care se respinge procedura de intrare în insolvență a Complexului Energetic Hunedoara (C EH). Este o decizie definitivă a unei instanțe de judecată pe care Ministerul Energiei nu poate decât să o respecte și să i se conformeze. Ieșirea din insolvență a Complexului Energetic Hunedoara nu este o situație favorabilă societății și nu creează premisele unui proces facil de restructurare a companiei. Chiar și în această situație, în care societatea, aflată în dificultăți financiare enorme, nu beneficiază de protecția conferită de starea de insolvență, obiectivul Ministerului Energiei rămâne același: să restructureze și să eficientizeze societatea”, se precizează în documentul citat.

Potrivit acestuia, planul privind măsurile de eficientizare a CEH continuă să fie viabil, iar Ministerul Energiei va identifica soluțiile necesare pentru protejarea companiei de pericolului falimentului.

Complexul Energetic Hunedoara a intrat în insolvență pe 7 ianuarie 2016, însă Curtea de Apel Alba Iulia a admis, în 3 mai, apelul formulat de Sindicatul „Noroc Bun” Petroșani împotriva sentinței de intrare în insolvență, aceasta fiind anulată și cauza trimisă spre rejudecare la instanța de fond. În 23 iunie, Tribunalul Hunedoara a decis reintrarea în insolvență a CEH și a numit același administrator judiciar, respectiv firma GMC SPRL Craiova.

În cadrul CEH lucrează peste 6.000 de angajați la termocentralele Mintia și Paroșeni, precum și la minele de cărbune Lonea, Livezeni, Lupeni și Vulcan din Valea Jiului.

Compania are datorii totale de 1,5 miliarde de lei, din care 1,2 miliarde de lei către Ministerul Finanțelor Publice.

AGERPRES