Cine sunt cei mai buni salvatori mineri din România ?

salvatori1La Petroșani, s-a desfășurat la finalul săptămânii recent încheiate, Concursul Național de Salvare Minieră.  Evenimentul, aflat la cea de-a IX-a ediție este organizat, în mod tradițional în Valea Jiului de Asociația Națională a Salvatori Mineri din România și a fost găzduit de INCD-INSEMEX Petroșani.

Un număr de nouă echipaje de salvatori mineri, de subteran și de suprafață, s-au întrecut în această competiție care are drept scop evaluarea pregătirii salvatorilor mineri din România. Concursul propriu zis a avut loc pe două secțiuni, una destinată salvatorilor mineri pregătiți pentru intervenețiile de subteran, respectiv una de salvare minieră de suprafață.

La startul probei de salvare minieră în subteran s-au aliniat formațiile de salvatori de la CEH și SIMVJ, respectiv de la exploatările miniere Livezeni, Lonea, Lupeni și Vulcan, dar și de la minele Uricani și Paroșeni. Pentru concursul salvatorilor de suprafață s-au aliniat la start salvatorii de la Falck Prahova (Ploiești), CET Ișalnița, Electrica Craiova, Metrorex București, Exploatarea Minieră Rovinari, Arcelor Mittal Galați, Fireproof Lukoil Ploiești.

Competiția salvatorilor mineri a fost câștigată în acest an de echipajul EM Lonea (la secțiunea salvare minieră de subteran), respectiv Fireproof Lukoil Ploiești (la secțiunea salvatorilor de suprafață).

Clasamentul final al concursului național de salvare minieră de la INSEMEX arată astfel:

Concursul de salvare în subteran: Locul I  – E M Lonea; Locul II –  E.M. Vulcan; Locul III – E.M. Livezeni; Locul IV – E.M Lupeni; Locul V – E.M Uricani; Locul VI – E.M Paroseni

Concursul de suprafatã: Locul I – Fireproof Lukoil;  Locul II – Falck OMV;  Locul III – Arcelor Mittal; Locul IV – Metrorex; Locul V –  Isalnita; Locul VI  –  Craiova; Locul VII –  Rovinari.

concurs-salvare2”Prin continuitatea acestui concurs, încă odată se confirmă importanța pregătirii de specalitate a salvatorilor minieri din România. Le mulțumesc tuturor colegilor care au participat anul acesta la concursul nostru, îi felicit pentru buna lor pregătire emonstrată pe parcursu competiției și desigur, îi felicit în mod deosebit pe câștigători. Sper să mai avem multe ediţii ale concursului nostru și de acum încolo pentru că socializarea şi relaţionarea sunt la fel de importante ca şi această competiţie, de aceea important este să participăm la astfel de concursuri, pentru că tragem învățăminte valoroase din acestea”, a declarat George Artur Găman, președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Mineri din România.

La acest eveniment devenit unul tradițional pe agenda institutului de cercetare dezvoltare INSEMEX din Petroşani, au participat, în calitate de invitați, numeroși reprezentanţi ai administraţiei judeţene, oficialităţi din cadrul ministerului Economiei, din cadrul CEH şi SÎMVJ, din partea ITM-urilor din alte judeţe invitate la această acţiune, ai mass-media ș.a.m.d.