Facultate de Medicină Generală la Deva, pentru cadrele sanitare medii

facultate-umtPreședintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor și directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Deva, dr. Ioan Demeter, s-au întâlnit zilele trecute la Deva cu conducerea Universității de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara pentru a stabili detaliile colaborării în vederea deschiderii unei filiale a UMF, care să funcționeze pe lângă SJU Deva. 

În cadrul discuțiilor, rectorul UMF Timișoara, prof. univ. dr. Marius Raica, și prorectorul instituției, prof. univ. dr. Dorel Săndesc, și-au exprimat dorința ca la Deva să funcționeze o astfel de instituție de învățământ superior cu durata de patru ani, pentru perfecționarea asistenților medicali. Spitalul Județean de Urgență Deva oferă toate condițiile pentru deschiderea filialei. SJU Deva este acreditat și funcționează conform normativelor în vigoare, are un număr suficient de mare de medici cu doctorate, care pot preda în cadrul facultății, există deschidere din partea administrației județene, proprietara spațiilor în care funcționează instituția sanitară, există suport din partea managementului spitalului. 

La finalul celor patru ani, absolvenții vor fi licențiați în medicină generală, iar diplomele le sunt recunoscute în Uniunea Europeană. În prezent, există peste 100 de angajați cu studii medicale medii din cadrul spitalului devean, interesați să umeze cursurile acestei facultăți. 
Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, a dat asigurări că instituția pe care o conduce va oferi tot suportul necesar aducerii acestei facultăți la Deva. Funcționarea sa pe lângă spital va contribui la formarea profesională și didactică a cadrelor sanitare medii, dar va fi și de un real ajutor cursanților. Viitorii studenți vor economisi timp și bani, deoarece nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze în alte localități pentru a merge la cursuri și examene. 

Directorul medical, dr. Ioan Demeter, apreciază că odată cu deschiderea acestei filiale, la Deva va crește calitatea asistenței medicale, lucru ce va avea o influență benefică asupra actului medical din întreg județul. De altfel, se preconizează ca în procesul didactic să fie cooptate cadre medicale din tot județul, care corespund criteriilor de pregătire. 

În cel mult o săptămână, SJU Deva va transmite către UMF Timișoara documentația solicitată, urmând ca instituția de învățământ superior să facă demersurile necesare la forurile decizionale pentru extinderea acivității didactice. 

La rândul lor, CJ Hunedoara și SJU Deva vor iniția discuții cu conducerea Liceului de Arte ”Sigismund Toduță” Deva în vederea utilizării spațiilor de la fostul Liceu Traian pentru activitatea didactică: săli, amfiteatru, bibliotecă, laborator de informatică și cantină. Se estimează că filiala cu specializarea Medicină Generală își va putea începe activitatea în toamna anului 2017.