Opt ani de doliu pentru minerii eroi de la Petrila

comemorare-petrila1Chiar dacă mina Petrila și-a închis activitatea, ortacii nu pot uita că, în urmă cu 8 ani de zile, două deflagrații produse în adâncul exploatării miniere de la Petrila a răpit viața a nu mai puțin de 13 mineri și salvatori mineri, lăsând zeci de copii orfani în Valea Jiului.

Familiile minerilor decedați în această ultimă explozie din istoria minei Petrila, dar și reprezentanți ai Societății Naționale pentru Închideri Mine Valea Jiului, ai Complexului Energetic Hunedoara și ai comunității locale din Valea Jiulu au participat astăzi, în incinta fostei mine Petrila, la o slujbă de comemorare a eroilor mineri, slujbă oficiată de un sobor de preoți.

Cu acest prilej s-au aprins lumânări, s-au depus flori la troița din incinta fostei mine Petrila și s-au rostit cuvinte frumoase în memoria minerilor eroi care au pierit în adâncul acestei mine.

Printre cei care s-a aflat și de această dată în mijlocul ortacilor s-a numărat și senatorul Haralambie Vochițoiu, el însuși fost miner la Mina Petrila. ”Când stratul de cărbune se cutremură întotdeauna există victime. Uneori sunt doar victime minerale și atunci rezerva de resursă minerală este oarecum compromisă. Alteori, și în fața unor astfel de situații rămânem muți, vorbim de victime umane. Mulți, prea mulți ortaci au sfârșit sub durerea muntelui de cărbune din Valea Jiului. Acum 8 ani, în data de 15 noiembrie, subteranul Minei Petrila a fost nemilos. A avut nevoie de 13 doar pentru el. 13 bărbați. Sacrificiul lor arde încă pentru aceste meleaguri. Nouă, celor care astăzi căutăm luminița din adâncuri, ne-a rămas doar să aprindem lămpile. Ne plecăm frunțile și tăcem în fața filei de istoriei minieră pe care ați scris-o cu sângele vostru!”, a declarat Vochițoiu.

„Este foarte greu să închizi o mină și după 8 ani să îi comemorezi pe acei bravi mineri care și-au dat viața în adâncurile minei. Vreau  să le transmit un mesaj de compasiune către familiile lor și la toți minerii care au lucrat aici, le urez să fie sănătoși, pentru că reprezintă o categorie de oameni care și-au dat viața pentru a scoate cărbune”, a spus, la rîndul său, Aurel Anghel, directorul general al SNÎMVJ.

Persoanele decedate în accidentul produs în subteranul minei Petrila, la minus 250 de metri sub nivelul mării (circa 1.000 de metri adâncime de la suprafaţa), în abatajul 431 sunt:

Inginer Brad Iosif, inginer-şef producţie (44 ani),
Inginer Holingher Doru, şef Sector I (39 ani),
Stoian Vasile, miner, Sector I (38 ani),
Măţan Adrian, ajutor miner front, Sector I (27 ani),
Mateş Dan, sondor, Sector VI (35 ani),
Moş Silviu, miner-şef schimb, sector I (36 ani),
Şipoş Cristian, miner, Sector I (34 ani),
Alecsa Marcel Alin, sondor, Sector VI (36 ani),
Frăţilă Daniel, miner-şef de schimb, Sector VI (38 ani),
Elekeş Attila, miner galerie, Sector VI (35 ani),
Inginer Vişan Trandafir, adjunct-şef Sector I (40 ani),
Puian Nicolae, miner-şef de brigadă (36 ani).
Bâlbă Sorin Mihai, miner-şef brigadă, Sector IV