Timișoara are o reprezentantă în rândul „universităților românești cu potențial de excelență, vizibile și cu impact internațional”

uvt studentiPrimul Exercițiu Național de Metaranking Universitar, cel dat publicității de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice în cursul zilei de 15.11, prezintă Universitatea de Vest din Timișoara într-o lumină favorabilă. UVT a fost inclusă în clusterul numit „Universități românești cu potențial de excelență, vizibile și cu impact internațional”, în care sunt grupate cinci universități românești, cele mai vizibile în clasamentele internaționale.

Este un moment important pentru UVT. Meritul pentru această realizare este al tuturor colegilor care au înțeles că imperativul comunității academice din universitatea noastră este excelența. Când văd aceste rezultate nu pot să nu mă raportez la clasificarea universităților din 2011. Atunci eram clasificați în a doua grupă valorică a universităților românești, pe poziția a treisprezecea. Am fost nevoiți să impunem un management universitar mult mai strict, în discrepanță cu confortul anilor anteriori. A fost o perioadă dificilă, dar comunitatea UVT a susținut acest demers și acum suntem în primele cinci universități din România. Mulțumesc colegilor, ei sunt cei care au făcut posibilă această realizare”, spune rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

Plasarea Universității de Vest din Timișoara în categoria „universităților de cercetare și predare” în 2011 a avut drept consecință pentru aceasta diminuarea semnificativă a finanțării publice, în raport cu universitățile considerate de „cercetare avansată”, dar a adus și un deficit de imagine.

Raportul asupra Exercițiului Național de Metaranking Universitar – 2016[1] include în clusterul primelor cinci universități alte trei membre ale Consorțiului Universitaria: „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, alături de Universitatea Politehnică din București. „Douăzeci (20) de universități din România (din cele 92 de universități active, 4 dintre acestea aflate însă în fază de lichidare), toate de stat, reuşesc să treacă un prag minimal al vizibilităţii în clasamentele internaţionale ale universităţilor.”

În raport se recomandă instituirea unui fond de excelență pentru susținerea universităților românești cu potențial de excelență, vizibile și cu impact internațional, unde Timișoara este reprezentată prin Universitatea de Vest din Timișoara.