HARALAMBIE VOCHIȚOIU / Salutări de Ziua Națională

pmp-ziua-nationala1 Decembrie, o zi de sărbătoare specială pentru noi românii, Ziua Națională a României, adoptată prin lege după înlăturarea regimului comunist. Acum 98 de ani, la 1 Decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 de delegaţi şi sprijinită de peste 100.000 de români veniţi din toate colţurile Ardealului şi Banatului, a adoptat o Rezoluţie prin care s-a consfinţit unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul şi Ţara Ungurească cu România.

Această zi încununează lupta românilor transilvăneni pentru Unitate Naţională şi marchează momentul creării României Mari, situându-se în continuarea precedentelor acţiuni unioniste ale fraţilor din Basarabia şi Bucovina. Poporul român a știut atunci să valorifice admirabil conjunctura internaţională favorabilă creată în urma primului război mondial şi a destrămării imperiilor Ţarist şi Austro-Ungar. O necesitate istoricã – naţiunea trebuie să trăiască într-un stat naţional – s-a dovedit mai puternică decât orice guvern sau partid, culpabil de egoisme sau incompetenţă, şi, punând în mişcare naţiunea, i-a dat acea forţă uriașă ca peste toate adversităţile să dea viaţă aspiraţiei sale: statul naţional.

Cu acest prilej vă transmit tuturor calde felicitări, să fim cu toții alături în acestă zi fericită și pe viitor să fim mai perseverenți și solidari în afirmarea drepturilor noastre și în aflarea acelui drum pe care copiii și nepoții noștri vor fi mândri să pășească.

La mulți ani Națiunii române! La mulți ani România!

HARALAMBIE VOCHIȚOIU

Președinte PMP Hunedoara