Comunicat PSD / Cum s-a simțit guvernarea PSD în buzunarul românilor

psd-deva1În 2012, PSD ajungea la guvernare cu un program ambițios. Guvernul Ponta promitea reîntregirea salariilor, repunerea în drepturi a unor categorii sociale neîndreptățite de așa-zisele „măsuri de criză”, reducerea TV-ului, mărirea pensiilor și, în același timp, creștere economică.

Victor Ponta a declarat la finalul mandatului său că a reușit să îndeplinească 93% din ceea ce și-a propus. Cert este că măsurile Ponta s-au simțit în buzunarul fiecărui român, atât cât s-a putut. Și fiecare are propriul barometru din acest punct de vedere.

Principalele măsuri ale Guvernului Ponta:

Reîntregirea salariilor bugetarilor reduse în timpul crizei de guvernul Boc;

Reluarea indexării pensiilor cu rata inflației;

Creșterea în tranșe a salariilor personalului didactic, nedidactic și auxiliar din învățământ

Majorarea salariilor personalului sanitar, inclusiv prin acordarea de prime medicilor stagiari;

Reducerea TVA la pâine și la ulterior la toate aliemntele până la 9%;

A redus CAS cu cinci puncte procentuale;

A dublat alocațiile copiilor;

A reluat angajările în sectorul bugetar, anulând interdicțiile introduse de Emil Boc.

Cifre concrete:

Salariul minim brut a crescut cu 50%, de la 700 la 1050 lei. În sistemul public, salariile au crescut cu 66%. Au fost plătite hotărârile judecătorești privind măsurile compensatorii.

A crescut punctul de pensie cu 19% și pensia minimă cu 15%. TVA-ul a fost redus de la 24% la 20%, iar pentru alimente la 9%. Bugetarii au primit tichete de vacanță.

Pentru mediul de afaceri:

S-a redus CAS-ul pentru angajator cu 5% și impozitul pe dividende de la 16% la 5%. Absorbția fondurilor europene a crescut de la 7,5% la 80%. Numărul salariaților cu normă întreagă a crescut cu 450.000 din 2012 până în prezent, în urma măsurilor adoptate de guvernul PSD. Guvernarea PSD a promis o creştere economică de peste 3% în 2013, şi a ajuns la 3,4%. România a avut cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană.

afis-grup-2

Cioloș și guvernarea zero

La predarea mandatului premierului Victor Ponta, analistul Capital Economics, William Jackson, citat de Mediafax explica: “Principalul mod în care demisia premierului Ponta va afecta economia este dacă temerile că ar putea aduce instabilitate politică conduc la amânarea de decizii de investiţii, din partea investitorilor locali sau a celor străini. Creşterea PIB ar putea fi afectată dacă nu este o rezolvare la această situaţie. Astfel, în contextul în care consumul pare să crească rapid, aş fi surprins să văd o încetinire puternică a avansului PIB”.

Și nu suntem departe de previziunile analistului. Guvernul Cioloș, un așa-zis Guvern al gulerelor albe, a fost rupt de populație. Veniți de la Bruxelles, tehnocrații lui Dacian Cioloș au fost mai degrabă preocupați să implementeze măsuri care sprijină corporațiile, decât companiile românești. Deși aduși din cadrul Comisie Europene, atragerea fondurilor europene nu a constituit o preocupare, bilanțul la acest capitol fiind zero.

Principalele măsuri ale Guvernului Cioloș

Zero sprijin pentru agricultori – 8 luni întârziere la acordarea subvenţiilor (doar în sectorul vegetal au fost pierderi de 160 milioane euro din acest motiv).

Zero grijă pentru bebeluşi: lipsa persistentă a vaccinurilor necesare pentru nou-născuţi.

Zero sprijin pentru bolnavi: 3.536 de medicamente (65% din total) se vor scumpi prin aplicarea Hotărârii Guvernului Cioloş nr. 800/2016. 850.000 de români afectaţi, dintre care peste 5.000 copii.

Zero kilometri de autostradă.

Zero sprijin pentru capitalul autohton: Zero ajutor de stat pentru companiile cu capital românesc, în cadrul schemei de ajutor de stat pentru investiţii (HG 807/2014), din care au fost servite exclusiv companiile străine.

Zero sprijin pentru exportatorii români: în primele nouă luni, diferenţa dintre importuri şi exporturi a crescut cu 1,4 miliarde euro, în favoarea firmelor străine care şi-au vândut produsele pe piaţa românească.

Zero transparenţă publică şi zero predictibilitate.

 Biroul de presă

nistor11-psd