Copiii cu dizabilități din Valea Jiului și abilitățile lor speciale, demonstrate chiar de ziua lor, la Petroșani

dizab1Dreptul la evoluție personală este egal pentru toți indivizii umani. Cu toate acestea participăm în mod foarte diferit la valorificarea acestui drept. Un exemplu de atitudine a fost și ce pe care ni l-au oferit, cu emoție, seninătate și pasiune, zeci de copii cu dizabilități din Vala Jiului, în cadrul evenimentului public organizat ieri la Petroșani în vederea marcării Zilei Internaționale a Personelor cu Dizabilități.

Spectacolul artistic oferit cu acest prilej de copiii de la Casa Policino, dar și de exemplul de interacțiune și integrare în societate oferit de aceștia în diverse parteneriate sociale, educaționale sau chiar economice, reliefat în cadrul acestui eveniment de Florentina Presecan (director al Casei Policino), de Florin Vrabie (președintele Asociației Parco Cavalli) sau de Cristina Mraz (director al Direcției de Aistență Socială din Primăria Petroșani), a fost unul pe măsură.

Prezent la avenimentul organizat de Primăria Petroșani, viceprimarul Nicolae Florin a declarat că “există printre noi oameni care se deosebesc faţă de celelalte persoane printr-o abilitate în minus, fie ea de natură fizică sau psihică sau locomotorie, compensată însă de o altă abilitate în plus, după cum am putut vedea și noi, astăzi, la acest eveniment. Fiecare om are anumite preocupări, are anumite responsabilităţi, fapt care face să fie tot timpul prezenţi unii alături de ceilalţi. Dizabilitatea este o responsabilitate socială, o implicare activă în viaţa socială a tuturor. Noi trebuie să fim în permanenţă alături de aceste persoane.”

Toți copiii prezenți la evenimentul organizat la Petroșani pentru a marca Ziua Persoanelor cu dizabilități au primit, din partea autorităților locale, pachete cu dulciuri pentru sărbătorile de iarnă.

”Persoanele cu dizabilități care și-au serbat astăzi ziua la Petroșani, sunt pentru foarte mulți dintre noi, exemple vii de indivizi care reușesc să doboare multe limite ale procesului de evoluție. Ba chiar de multe ori, un om cu care viața nu a fost foarte blândă, făcându-i zborul mai dificil decât al celor ce au toate elementele de sănătate fizică și psihică normale, este mult mai determinat să își croiască un drum demn prin viață. Le mulțumesc tuturor celor ne oferă astfel de exemple. Le mulțumesc tuturor celor ce lucrează pentru dezvoltarea și integrarea acestor semeni ai noștri. Le doresc tuturor celor ce au o dizabilitate sau îngrijesc o astfel de ființă umană, multă sănătate, optimism și încredere”, a transmis, cu acst prilej, și primarul municipului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi.