Cine sunt viitorii parlamentari ai județului Hunedoara în legislatura 2016-2020 ?

parlamentPotrivit rezultatului votului de duminică 11 decembrie, în județul Huneodara, doar două formațiuni politice pot beneficia de distribuția mandatelor de senatori și deputați aferente acestui județ.

Astfel, din viitorul Senat cel mai probabil vor face parte Cristian Resmeriță și Viorel Sălan (ambii din partea PSD), respectiv Carmen Eleonora Hărău (din partea PNL). Cele 6 fotolii de deputat ar urma, potrivit primelor calcule, să fie ocupate de 4 reprezentanți ai PSD, respectiv Laurențiu Nistor, Natalia Intotero, Ilie Toma și Sorin Marica. Celelalte două fotolii de deputat arondate județului Hunedoara ar urma să revină liberalilor Lucian Heiuș și Dorin Gligor.

Pentru că rezultatele la nivel național ale votului de duminică nu sunt înbcă definitive, în urma procesului de redistribuire a mandatelor, există posibilitatea ca, în locul candidatului Sorin Marica (PSD) sau Dorin Gligor (PNL) să obțină un mandat de deptat candidatul ALDE Marius Surgent.

Doi dintre viitorii parlamentari ai județului Huneodara, Laurențiu Nistor și Cristian Resmeriță dețin în prezent alte funcții alese, în cadrul administrației publice locale. Aceștia vor avea la dispoziție 15 zile pentru a opta pentru funcția de deputat sau președinte al Consiliului județean Hunedoara (în cazul lui Laurențiu Nistor), respectiv pentru funcția de senator sau primar (în cazul lui Cristian Resmeriță).

În cazul în care cei doi vor opta pentru cariera parlamentară, atunci Consiliul județean Hunedoara va fi pus în situația de a alege, din rândul consilierilor județeni, un nou președinte al acestui for județean. La Lupeni, în cazul în care Cristian Resmeriță va opta entru fotoliul de senator, urmează declanșarea procedurilor legale pentru organzizarea, în termen de cel mult 90 de zile, de noi alegeri pentru primar.