Din rețetele bunicii Nuța / Torta ardelenească

bunicaExistă o vorbă, mai cu seamă în zona Ardealului, ale cărei taine sunt ştiute doar de gospodinele pricepute nu doar la gătit, ci şi la descâlcit vorbe meşteşugit ticluite. “No, amu aduceţi torta !”, zic ardelenii la masă, imediat după ce or sorbit zupa. De te nimereşti la masă, ai crede că s-o gătat cu bunul obicei al vrednicelor mese ardeleneşti, cu multe feluri de mâncare şi că, după o farfurie de zeamă, stăpânul casei te invită direct la… desert.

Surpriza vine însă odată cu laboşul imens care găzduieşte, spre surpriza generală, nu un blat de ouă, ci o aglomerare elegantă şi savuroasă de carne şi legume îngrămădite cu ştaif una peste alta, aşa cum numai ardelenii ştiu a face. Torta ardelenească cuprinde: o ceapă roşie (cât de mare), un blid de carfofi, şapte ouă, două blide de varză murată, un blid cu carne de porc tocată şi unul cu cârnaţi de garniţă tăiaţi felii, un pahar de lapte dulce, o lingură de unt, puţină untură şi smântână şi mirodenii (sare, pipier, boia şi cimbru) după gust.

Întâi de toate, se toacă ceapa şi se căleşte în untură, adăugându-se uşor carnea, frecată cu un ou, după care se presară boia, sare şi piper, după gust. Între timp, varza murată se taie precum tăieţeii, se căleşte într-un alt vas împreună cu câteva voabe de piper, ceva boia şi un praf de cimbru. La rândul lor, cartofii se curăţă de coajă, se fierb în apă cu sare, după care se freacă uşor, cu grijă să nu se sfarme, cu o compoziţie de lapte, ou şi unt.

Apoi, se unge un ceaun de tiuci cu untură, se aşează la fund varza călită peste care se întinde carnea tocată. Aceasta se acoperă cu un strat de piure din cartofi peste care se presară cârnaţi, iar, mai apoi, toată compoziţia se acoperă cu încă un strat de varză călită. Deasupra se bat
3-4 ouă cu un pahar de smântână, după care se dă vasul la cuptor, până se rumeneşte uşor. Când s-a rumenit, se scoate pe masă, se taie în felii şi se serveşte cu mare plăcere.

Sunt sigură că deja v-am făcut o poftă de mâncare teribilă, deci mă grăbesc să vă spun poftă bună la tortă ardelenească !

Poftă bună !