Administrațiile locale trebuie să se implice mai mult în problematica tinerilor

tascaAsociația Niloran a demonstrat în ultimii ani că nevoile tinerilor hunedoreni sunt foarte mari atunci când vine vorba despre creșterea competențelor lor prin metode de educație non-formală.

În ultimii 2 ani, asociația a pregătit cira 2000 de tineri în domeniul participării publice, însă nevoile tinerilor sunt mult- mult mai mari. Președintele Asociaței Niloran, Nicu Tașcă, consideră că este nevoie de un efort mai puternic pentru a-i ajuta pe tineri să pătrundă pe piața muncii foarte bine pregătiți, dar și pentru a-i face să se simtă parte a societății. ”Am spus în mai multe rânduri că între societate și tineri este o prăpastie – o prăpastie uriașă- pe care foarte puțini se ocupă să o umple cu competențe, cu apropiere, cu legături strânse. Noi, la Asociația Niloran, ne-am asumat acest demers, cu puterile noastre. Cred însă că autoritățile locale trebuie să se implice mai mult în problematica tinerilor. Mult mai mult. Iar 2017 este un an bun pentru a demara un astfel de demers. Din păcate, încă sunt edili care nu înțeleg necesitatea implicării non-formale în pregătirea tinerilor. Și nu sunt deloc puțini astfel de edili.  Multe lucruri sunt importante într-o administrație locală, dar tinerii ar trebui să fie printre cele mai importante priorități, dacă nu chiar prima. Ei sunt viitorul. Dacă ei vor continua să plece în ritmul în care au plecat și până acum, când nimeni nu s-a preocupat de soarta lor, comunitățile se vor schimba și mai mult. În rău”, este de părere Nicu Tașcă.

Acesta povestește, plin de amar, despre întâlnirea cu un edil hunedorean. ”În toamna anului trecut, am avut dorința de a mă întâlni cu un edil din partea de nord a județului – nu cred că merită măcar să-l amintesc. Este însă un edil cu ștate vechi. M-a uimit de la început aroganța, iar când i-am spus că trebuie să se implice în acumularea de competențe pentru tinerii din orașul său, mi-a spus în față că nu-l interesează. Am plecat siderat. Din păcate, nu e singurul caz. Astfel de atitudini sunt și în Valea Jiului. Și spun asta cu regret. Mai ales după doi ani de proiecte desfășurate în mare parte aici”, mai spune Tașcă.