Din rețetele bunicii Nuța / Sfaturi pentru o friptură de vită bună

bunicaDintre cărnurile pe care în general le folosesc românii pentru grătar, carnea de vită este cel mai puțin folosită, nu pentru că n-ar fi pe placul acestora, ci datorită complexității  preparării ei. Se știe cp friptura de vită se mănâncă un pic mai crudă, cu carnea din interior colorată în roz, suculentă, dar cu o crustă bine rumenită. Bucătarii spun că friptura de  vită “bine făcută“ este o adevărată risipă de carne bună.

Primul pas pentru obținerea unei fripturi de vită ca la carte îl reprezintă însăși alegerea cărnii. În marile magazine există carne de vită din export, provenită de la rase de vite crescute special pentru frăgezimea cărnii lor. În ultima perioadă de timp și la noi crescătorii de animale și-au îmbunătățit rasele din bătătură, astfel că poți găsi în piețe carne fragedă de vită la prețuri rezonabile. Cea mai indicată carne de vită pentru bucătărie este mușchiulețul. Din pulpă se poate găti o friptură suculentă, dar numai la cuptor. În nici un caz la grătar sau în tigae.

Citind, la rândul meu, diverse articole pe teme culinare, am aflat că pentru o friptură bună nu se folosește niciodată carnea care, în prealabil, a fost congelată. Chiar dacă aceasta este cumpărată de la piață și nu aveți timp pentru a o găti imediat, ea se poate păstra pentru câteva zile la frigider. De asemenea, carnea de vită nu se spală. Spălarea cărnii nu duce la diminuarea bacteriilor ci, din contră, la înmulțirea acestora. E bine de știu și că niciodată carnea de vită nu se stoarce și nu se înțeapă. Pentru întoarcerea fripturii se poate folosi un clește special sau o paletă.

Și acum, să trecem în bucătărie ! Înainte de a pune carnea pe grătar, ea se condimentează după gust și se lasă la temperatura camerei cel puțin o jumătate de oră. Se pune pe grătarul încins sau într-o tigae unsă cu puțin ulei de măsline. Carnea se prăjește pe o parte până prinde o crustă frumoasă, iar mai apoi se întoarce pe partea cealaltă. Despre timpul de prăjire nu vă pot spune mare lucru deoarece depinde de mai multe aspecte: de tigae, de presiunea gazului și nu în ultimul rând de grosimea fripturii. Ați observat că în general bucățile de tournedos sunt mai groase, deci necesită un timp mai îndelungat de prăjire. După prăjire se lasă să se odihnească pe un platou câteva minute după care se servește alături de o porție generoasă de salată sau legume.

Poftă bună !