Jandarmii montani şi salvamontiştii au intervenit pe timpul nopţii pentru căutarea a doi schiori în masivul Vâlcan

1 (3)În cursul nopţii de 22-23 ianuarie 2017, jandarmii montani şi salvamontiştii au intervenit în căutarea a doi tineri care se rătăciseră în zona Negrele, din munţii Vâlcan.

Cei doi tineri plecaseră în cursul zilei de 22 ianuarie 2017, din staţiunea Straja cu schiurile de tură pe traseele din munţii Vâlcan. În jurul orei 00.40, cei doi au solicitat sprijin la numărul de urgenţă 112, pentru că s-au rătăcit, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile (ceaţă densă şi temperaturi scăzute), precum şi a întunericului.

În căutarea tinerilor au pornit patru jandarmi montani şi doi salvamontişti. De asemenea, un alt echipaj s-a deplasat într-o  zonă în care era posibil să coboare persoanele căutate.

Jandarmii montani şi salvamontiştii au ţinut permament legătura telefonic cu cei doi pentru a-i coordona în afara zonei cu ceaţă densă. Pentru a ajunge într-un timp cât mai scurt la cei aflaţi în dificultate, jandarmii montani au folosit pentru o parte din traseu UTV-ul echipat cu şenile (autovehicul cu şase locuri), iar salvamontiştii un ATV, de asemenea cu şenile.

În jurul orei 04.00, echipa mixtă de căutare a identificat în întuneric lumina de la lanterna celor căutaţi, într-o zona împădurită, abruptă şi greu accesibilă, între Valea Brăiţei şi Negrele Mici.

La ora 06.45, jandarmii montani şi salvamontiştii au ajuns la cei doi tineri. Aceştia erau uzi, epuizaţi şi deshidrataţi.

1 (1)Jandarmii montani şi salvamontiştii i-au condus la baza muntelui, unuia dintre ei fiindu-i cărat schiurile, deoarece era foarte epuizat.

Cei doi tineri, cu vârste de 28 şi respectiv 36 ani, domiciliaţi în oraşul Uricani, au fost preluaţi de un echipaj al Ambulanţei, în jurul orei 07.50 şi conduşi la spitalul din Lupeni, pentru invetigaţii suplimentare, deoarece erau epuizaţi.

Acţiunea de căutare s-a desfăşurat pe timp de noapte şi a durat peste 6 ore. Echipa mixtă de salvarea având de înfruntat întunericul, zăpada afunată şi temperaturi scăzute.