Ministerul Energiei va primi în acest an cu 53% mai puțini bani de la bugetul de stat

baniMinisterul Energiei va primi în acest an de la bugetul de stat o sumă de 205,8 milioane de lei, cu 53% mai mică decât execuția preliminată a anului trecut, potrivit proiectului de buget pe 2017, publicat luni pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Cheltuielile de personal vor crește în acest an cu 21,86%, până la 16,5 milioane de lei, cheltuielile cu bunuri și servicii vor fi mai mari cu 9,37%, până la 6,5 milioane de lei, în timp ce subvențiile vor scădea cu 71,89%, ajungând la 86 de milioane de lei.

Bugetul de stat are o pondere de 62,43% din totalul surselor de finanțare ale ministerului în acest an, iar veniturile proprii reprezintă 37,57%.

La capitolul „Priorități strategice pe termen mediu ale ordonatorului”, în document se menționează menținerea ciclului nuclear integrat în România (managementul apei grele și exploatarea/procesarea/rafinarea uraniului), Programul privind dezvoltarea suportului tehnic național și cooperarea internațională pentru energie nucleară, precum și Planul Național de Investiții.

Totodată, proiectul de buget precizează faptul că Ministerul Energiei a fost autorizat să acorde un ajutor de stat pentru salvarea Companiei Naționale a Uraniului de 62 de milioane de lei, din care 47,2 milioane de lei s-au dat anul trecut, urmând ca restul de 14,8 milioane de lei să fie alocați în 2017.

De asemenea, suma de 200 de milioane de lei destinată închiderii a două mine de huilă din cadrul Complexului Energetic Hunedoara a rămas neutilizată la sfârșitul anului bugetar 2017 și se va utiliza în acest an cu aceeași destinație. „Suma de 200.000 mii lei (200 de milioane de lei — n.r.) se transfera în primele 5 zile lucrătoare de la aprobarea legii bugetare de către Ministerul Energiei întru-un cont de venituri ale bugetului de stat”, se arată în documentul menționat.

Raportul privind situația macroeconomică pe anul 2017 și proiecția acesteia pe anii 2018-2020, publicat luni pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, arată că proiectul de buget pe anul 2017 este configurat pe o creștere economică de 5,2%, un deficit bugetar (cash) estimat la 2,96% din PIB și o inflație medie anuală de 1,4%.

AGERPRES