Din rețetele bunicii Nuța / Plăcintă cu carne

bunicaPentru serile reci de iarnă, nimic nu este mai  plăcut și hrănitor ca o mâncare caldă, delicioasă, însoțită mai apoi, de un pahar de vin, roșu, roz sau alb, după pofta inimii. Pentru aceste zile geroase de iarnă, vă propun să gătim împreună o simplă, dar perfectă plăcinta cu carne. Este o mâncare ideală pentru serile reci, de iarnă. Deși puteți crede că un astfel de preparat necesită timp și îndemânare, veț vedea că nu este așa.

Pentru început se frământă un aluat din 600 grame făină, 2 ouă, 4 linguri untură, 4 linguri smântână, 50 grame lapte, sare și drojdie cât o nucă. Ingredientele de mai sus se amestecă, se frământă și se lasă la dospit până când este gata umplutura. Aluatul este suficient pentru două foi.

Între timp, urmează partea dichisită a acestui preparat, adică umplutura de carne. Pentru aceasta, se pun întâi la călit 2 cepe albe tăiate mărunt, în puțin ulei. Se adaugă 700 grame carne tocată de porc, o lingură pastă de ardei roșu, o lingură pastă de tomate, o foaie de dafin, 3 căței de usturoi zdrobiți, sare și condimente după gust. Amestecul se lasă la foc mic cel puțin o jumătate de oră. Pentru a nu se prinde pe vas, se amestecă din când în când. Apoi se ia de pe foc și se mai adaugă 2 ouă, 4 linguri pesmet și o legătură de pătrunjel verde tocat.

Toate ingredientele fiind pregătite, se întinde prima foaie de aluat, se așează într-o tavă dreptunghiulară tapetată cu hârtie de copt. Se toarnă umplutura, se nivelează bine, iar deasupra se pune a doua foaie de aluat. Se înțeapă plăcinta cu furculița din loc în loc. Se unge cu un gălbenuș de ou și se dă la cuptor. Când a căpătat o culoare aurie, plăcinta este gata. Se servește călduță, dar vă spun că este la fel de bună și rece. Așa că dacă vă rămâne la cină vreo bucată de plăcintă, nu o aruncați. Dimineața se poate savura liniștit plăcinta rece, rămasă.

Pentru cei mereu la dietă sau care preferă un fel de plăcintă ceva mai “ușor”, untura din aluat se poate înlocui cu succes cu ulei, iar carnea tocată de porc cu carne tocată de pui sau curcan. În ceea ce privește legumele care se adaugă în umplutură, și acestea se pot schimb după preferințe. Nu se întâmplă absolut nimic dacă se adaugă un morcov dat pe răzătoare, două, trei ciuperci sau niște mărar tocat. Totul depinde de gustul fiecăruia sau de creativitate.

În rest nu uitați să însoțiți această cină delicioasă cu un pahar de vin roșu.

Poftă bună !