MAI: 22 de taxe nefiscale, eliminate de miercuri

taxe102Un număr de 22 de taxe nefiscale, percepute pentru diferite servicii prestate de către structurile Ministerului Afacerilor Interne, vor fi eliminate începând de miercuri.

Potrivit MAI, se va elimina taxa de 10 lei pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar, documentul urmând a fi eliberat gratuit solicitanților. Prevederea este valabilă atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice.

Totodată, vor fi eliminate opt taxe, prevăzute de Legea nr.117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru, care erau necesare eliberării unor documente la ghișeele Direcției Regim Permise și Înmatricularea Vehiculelor.

Printre acestea se numără:
* taxa de examinare pentru obținerea permisului de conducere pentru autovehicule din categoriile și subcategoriile A, A1, B, B1 și B+E (6 lei);
* taxa de examinare și obținerea permisului de conducere pentru autovehicule din categoriile și subcategoriile C, C1, Tr, D, D1, CE, DE, C1E, D1E, Tb și TV (28 lei)
* taxa pentru examinarea persoanelor cărora le-a fost anulat permisul de conducere, pentru categoriile cuprinse în permisul anulat, precum și a persoanelor care au fost respinse de trei ori la examenul pentru obținerea aceleiași categorii a permisului de conducere, precum și pentru cele care nu au absolvit o școală de conducători de autovehicule, cu excepția celor pentru categoriile B, B1, B+E (84 lei).

Vor mai fi eliminate taxa de înmatriculare permanentă sau temporară pentru autovehicule și remorci cu masa totală maximă autorizată de până la 3.500 kg inclusiv (60 lei); taxa de înmatriculare permanentă sau temporară pentru autovehicule și remorci cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3.500 kg (145 lei); taxa de autorizare provizorie a circulației autovehiculelor și remorcilor neînmatriculate permanent sau temporar (9 lei); taxele de autorizare a circulației pentru probe a autovehiculelor și remorcilor (414 lei), precum și înregistrarea cererilor persoanelor fizice și juridice privind furnizarea unor date din Registrul național de evidență a persoanelor, precum și din Registrul național de evidență a permiselor de conducere și certificatelor de înmatriculare și din registrele județene și al municipiului București de evidență a permiselor de conducere și certificatelor de înmatriculare (5 lei).

Pe lângă acestea, vor fi eliminate și alte trei taxe: pentru aplicarea, de către instituțiile prefectului, a apostilei pe actele oficiale administrative, la solicitarea persoanelor fizice (22 lei) sau juridice (44 lei), precum și înregistrarea cererilor pentru aplicarea apostilei (3 lei).

Potrivit MAI, în ceea ce privește serviciile prestate pentru eliberarea documentelor de călătorie, de la 1 februarie, din costul pașaportului vor fi eliminate taxa pentru serviciul public prestat — 22 lei — și tariful suplimentar pentru eliberarea pașaportului simplu temporar — 100 lei.

Noile taxe pe care le vor achita cetățenii pentru eliberarea pașapoartelor, în cazul cererilor depuse în țară, vor fi:
* pentru pașaportul simplu electronic (cu valabilitate 5 ani, eliberat persoanelor peste 12 ani) — 258 lei;
* pentru pașaportul simplu electronic (cu valabilitate 3 ani, eliberat persoanelor sub 12 ani) — 234 lei;
* pentru pașaportul simplu temporar (cu valabilitate 1 an) — 96 lei.

De asemenea, se elimină taxa de 22 lei pentru furnizarea datelor din Registrul Național de Evidență a Pașapoartelor Simple și pentru eliberarea adeverințelor referitoare la exercitarea dreptului la liberă circulație în străinătate, istoric de pașapoarte și perioada în care solicitantul a avut statutul de cetățean român cu domiciliul în străinătate.

Totodată, alte șase taxe extrajudiciare de timbru și două taxe consulare pentru servicii prestate în domeniul evidenței persoanelor și al stării civile vor fi eliminate începând de miercuri.

Astfel, va fi eliminată taxa pentru schimbarea numelui (15 lei); taxa pentru eliberarea certificatelor de atestare a cetățeniei și a domiciliului (22 lei); taxa pentru identificarea unei persoane pe teritoriul României (35 lei), precum și taxa pentru eliberarea certificatelor de atestare a cetățeniei și a domiciliului; eliberarea copiei de pe decizia de schimbare a numelui; eliberarea și preschimbarea actelor de identitate pentru cetățenii români; înscrierea în actul de identitate a mențiunii privind stabilirea reședinței; eliberarea cărții de identitate provizorii (5 lei).

Legea nr. 1/2017 privind eliminarea unor taxe și tarife, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 15 din 6 ianuarie 2017 și intră în vigoare de la 1 februarie.

AGERPRES