Aniversarea a 84 de ani de la înființarea Protecței Civile în România

pompieri-incendiu_0Ziua Protecției Civile în România a fost marcată astăzi de pompierii hunedoreni prin organizarea acțiunii denumite ”Porți deschise”, care a avut loc la sediul inspectoratului și la subunitățile de pe teritoriul județului.

Cu acest prilej au avut loc și avansări în grad înaintea expirării stagiului minim și exerciții. Astfel, pentru merite deosebite și comportare demnă au fost avansați la gradele de locotenent colonel și maior trei ofițeri iar la gradele de plutonier adjutant șef și plutonier adjutant cinci subofițeri.

Porțile subunităților de pompieri s-au deschis pentru public, încă de la orele dimineții, cei mai interesați de munca salvatorilor fiind copiii. Ei au aflat informații utile despre echipamentele de intervenție dar și cum să facă față unei situații de urgență.

 

Şeful Departmentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat în mesajul său cu ocazia a 84 de ani de la  înființarea Protecţiei Civile în România a precizat că numeroasele intervenţii, care devin din ce în ce mai complexe, inundaţii, calamităţi și dezastre confirmă eficienţa şi profesionalismul acestei structuri, precum şi capabilitatea acesteia de a oferi un climat de încredere şi siguranţă cetăţenilor, pregătită permanent pentru îndeplinirea misiunilor încredinţate. În noile contexte geopolitice, suntem obligaţi să continuăm procesul de modernizare şi să dovedim flexibilitate instituţională, astfel încât protecţia civilă din România să rămână un serviciu profesionist şi eficient pentru comunitatea încercată şi, la nevoie, de asistenţă umanitară internaţională.

Un mesaj dedicate Zilei Protecției Civile a fost transmis astăzi și de către președintele Consiliului județean Hunedara, Mircea Bobora. Acesta apreciază că Protecția Civilă funcționează în prezent în cadrul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență, fiind o componentă importantă a apărării naționale. Specialiștii Protecției Civile sunt recunoscuți pentru implicarea, viteza de reacție și responsabilitatea cu care tratează fiecare misiune în parte. Cu acest prilej, conducerea Consiliului Județean Hunedoara transmite tuturor celor care activează în rândurile Protecției Civile hunedorene mulțumiri pentru modul în care au intervenit în caz de inundații și alte calamități naturale. La Mulți Ani!”, se arată în mesajul semnat de Mirfcea Bobora.

Cuvinte frumoase au fost adresate astăzi salvatorilor și de către deputatul de Hunedoara Natalia Intotero. ”Astăzi, de Ziua Protecției Civile, vreau să le mulțumesc tuturor celor care sunt necontenit în slujba oamenilor, punându-și, de multe ori, propria viață în pericol. Această zi a fost instituită pe 28 februarie 1933, ca o necesitate a protejării populației de urmările devastatoare ale primului război mondial. În 2004, protecţia civilă şi pompierii militari au fost reuniți într-o structură unitară – respectiv – Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI. Activitățile IGSU vizează acțiuni de prevenire și de gestionare a situațiilor de criză, menite să asigure tuturor comunităților o stare de normalitate. Dincolo de orice, principala îndeletnicire a angajaților acestei instituții este, însă, grija față de semenii lor. Și astăzi îi sărbătorim pe acești oameni deosebiți, care oră de oră și zi de zi își riscă viața pentru a-i ajuta pe cei aflați în nevoie. Se spune că dacă salvezi un om, salvezi umanitatea, iar acesta nu este un slogan, este un adevăr pe care puțini îl simt mai bine decât pompierii IGSU. Dacă am realiza în fiecare moment granița fină dintre viață și moarte, am fi mai plini de compasiune și am trăi într-o lume mai bună. Așadar, să prețuim viața și să prețuim oamenii care se sacrifică zi de zi pentru ca nouă să ne fie mai bine.Nu există ceva mai nobil decât să fii în slujba vieții însăși, și nu este deloc ușor să ai o astfel de responsabilitate. Vă mulțumim pentru efortul vostru necontenit!”, a spus deputatul hunedorean Natalia Intotero.