Ajutor de stat pentru închiderea minelor Lonea și Lupeni

cehComplexul Energetic Hunedoara (CEH), care administrează în prezent 4 mine de huilă din Valea Jiului (EM Livezeni, EM Lonea, EM Vulcan și EM Lupeni) şi 2 termeocentrale, Mintia şi Paroşeni, va primi în acest an un ajutor de stat de aproape 200 de milioane de lei, potrivit unui proiect de act normativ iniţiat de Ministerul Energiei.

În nota de fundamentare a proiectului se precizează că ajutorul de stat, în sumă totală de 198,8 milioane de lei pentru anul 2017, va fi suportat integral de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Energiei. ”Pentru produsul huilă energetică livrat de unităţile intrate în proces de închidere definitivă se acordă ajutorul de stat în valoare de 132 de milioane de lei iar pentru acoperirea costurilor excepționale se acordă ajutorul de stat în sumă de 66 de milioane de lei”, se arată nota de fundamentare a actului normativ.

Potrivit unei decizii mai vechi a autorităților de la București, minele care vor fi închise sunt Lupeni şi Lonea.

CEH are în prezent datorii totale de 1,5 miliarde de lei, din care 1,2 miliarde de lei către Ministerul Finanţelor Publice. În cadrul subunităților Complexului lucrează circa 6.000 de angajaţi, numărul acestora urmând să scadă, constant, și în acest an.