Inventatorul Corneliu Birtok-Băneasa spune că „nu trebuie neapărat să fii inginer” ca să faci lucruri deosebite

birtok baneasaInventatorul Corneliu Birtok-Băneasa a avut, marți, la Biblioteca Universității Politehnica din Timișoara o întâlnire cu tineri, studenți și liceeni, cărora le-a povestit povestea sa de viață, demonstrându-le prin propriul său exemplu, că ”nu este neapărat să fii inginer” ca să faci lucruri deosebite, ci poți fi și un bun meseriaș, de unde poate porni ascensiunea profesională.

”Prezentăm o poveste de viață astăzi, ce înseamnă să ajungi de la școală profesională sau din tânăr pasionat de reparat biciclete la un Salon de Invenții de la Geneva, iar acum la doctorat la UPT și chiar un posibil cadru didactic asistent deocamdată. Îmi doresc foarte mult să se facă acest învățământ dual, pentru că sunt un absolvent de școală profesională. În anii 1993-1996 am parcurs aceste cursuri. Condițiile de acum sunt excepționale. Cred că nu toată lumea trebuie să fie inginer și ne putem regăsi foarte bine și în posturi de tehnicieni sau chiar meseriași foarte buni, ceea ce ne lipsește astăzi, pentru că nu mai găsim un electrician, un instalator sau un mecanic, din păcate. Sper ca toate să intre într-o normalitate și să revenim cât de cât la un echilibru tot al normalității”, a declarat marți, pentru AGERPRES, inventatorul Corneliu Birtok-Băneasa.

Acesta a relatat că are motive de mari satisfacții când vede tineri creativi, muncitori și talentați, pe unii dintre aceștia ducându-i, deja, la Salonul de Invenții de la Geneva, unde au văzut o parte din ”lumea invențiilor” celor mari și au continuat apoi cu invenții pe cont propriu. ”Unul dintre acești tineri este Răzvan Mărcuș, care a fost premiat anul trecut la Salonul Eurinvent de la Iași, unde a luat Marele premiu al Salonului. S-a apucat de treabă. Mă bucură că face ceva în județ (Hunedoara, n.r.), acasă la el, ceea ce este foarte important, pentru că putem crea locuri de muncă și aduce taxe și impozite bugetelor locale și județene”, a afirmat inventatorul.

Birtok-Băneasa a mai spus pentru AGERPRES că astfel de saloane stimulează, ”pentru că vezi ce se întâmplă în lume, iei contact cu actuala stare a tehnicii și a dezvoltării, cel puțin pe parte publică, pentru că pe parte privată nu o putem vedea, îți poți face o idee despre ce au creat alții, ce poți crea tu sau ce loc mai ai în ascensiunea ta de creație”.

Într-o lume tot mai informatizată, Birtok-Băneasa recunoaște că informația ”împinge” spre alte informații. ”Bineînțeles. Totul este un bulgăre de zăpadă. Vezi ce au făcut alții, ce poți să mai dezvolți tu, vezi unde ai nișă să dezvolți, pentru că este o parte foarte importantă legată de realitate, pentru că dacă vrei să-ți transformi neapărat brevetul într-un produs, trebuie să ai mare grijă cărei piețe i te adresezi și dacă este actuală problema, dacă se poate aplica imediat și dacă este vandabilă”, a explicat Corneliu Birtpk-Băneasa.

Inventatorul hunedorean spune că este foarte ocupat cu activitatea de la Facultatea de inginerie Hunedoara, unde există multe proiecte de licență în care sunt implicat studenți, inclusiv prin cadrul Asociației Corneliu Group, iar rezultatele sunt frumoase.

În prezent, Birtok-Băneasa se pregătește pentru Salonul de Invenții de la Cluj, de la finele lunii martie, unde va prezenta un nou filtru de aer supraspirant.

AGERPRES