Cei doi alpiniști dispăruți în Retezat au fost găsiți

actiune retezatCei doi alpiniști din Craiova, care au fost dați dispăruți în Retezat în cursul zilei de sâmbătă, au fost găsiți luni după amiază în zona barajului Gura Apelor, din același masiv muntos, a informat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Hunedoara, Nicolae Răducu.

Potrivit acestuia, starea de sănătate a celor doi este una relativ bună, însă se va face o evaluare a acestora în următoarele ore.

„Cei doi turiști sunt în viață. Vor fi coborâți în orașul Hațeg. Acțiunile de căutare ale jandarmilor montani și ale salvamontiștilor vor înceta’, a declarat Răducu.

Alpiniștii au relatat că au mers încontinuu de sâmbătă, când au fost surprinși de vremea nefavorabilă în zona vârfului Bucura (2.433m). Cei doi bărbați au coborât spre refugiul de la Lacul Bucura, însă nu au reușit să-l găsească pentru că s-au rătăcit din cauza condițiilor meteo, cu ninsoare, viscol și ceață densă.

„Cei doi au spus că vremea nefavorabilă i-a prins pe creastă. Nu mai vedeau la un metru și jumătate în față. Au început să coboare, dar au greșit traseul. Au încercat să găsească refugiul de la Bucura, dar nu au dat de el. Ulterior, au coborât continuu și au ajuns până aproape de lacul de acumulare Gura Apelor”, a arătat reprezentantul Jandarmeriei Hunedoara.

El a explicat că alpiniștii din Craiova au fost găsiți de un polițist pe drumul care face legătura între Poiana Pelegii, cabana Rotunda și barajul Gura Apelor, în apropierea lacului de acumulare. Polițistul era în concediu și se afla în zona lacului de acumulare cu mașina. Când i-a văzut pe cei doi, polițistul a sunat la numărul de urgență 112 și a anunțat că i-a identificat pe bărbați.

Urmează ca starea de sănătate a alpiniștilor să fie evaluată în Hațeg.

Trei echipe de salvatori, formate din salvamontiști și jandarmi montani, au plecat luni dimineață înspre vârful Bucura (2.433 m), din Masivul Retezat, pe trasee diferite, în căutarea celor doi alpiniști din Craiova despre care nu se mai știa nimic de sâmbătă, după ce aceștia au părăsit Refugiul Gențiana spunând că vor să se cațere în zona cunoscută cu numele de „Pereții Bucurei”.

Cei doi alpiniști din Craiova au venit, la sfârșitul săptămânii trecute, la Refugiul Gențiana din Retezat împreună cu un grup de prieteni. Ei au anunțat sâmbătă că pleacă spre un traseu omologat de cățărare din apropierea vârfului Bucura, de unde nu s-au mai întors. Colegii lor au încercat să-i găsească, fără succes, după care au cerut ajutor Salvamontului și jandarmilor montani.

Salvatorii nu au putut comunica prin telefon cu cei doi turiști pentru că aceștia și-au lăsat telefoanele mobile la Refugiul Gențiana atunci când au plecat pe traseu.

AGERPRES