„Laboratorul lui Dexter” și filtrele de drift și raliu, noutățile inventatorului Corneliu Birtok-Băneasă la „Pro Invent”

birtok baneasa„Laboratorul lui Dexter” și un kit cu filtre de aer destinat mașinilor de drif și celor folosite în raliuri de viteză vor fi prezentate de inventatorul Corneliu Birtok-Băneasă și de studenții Facultății de Inginerie Hunedoara la Salonul internațional de inventică „Pro Invent”, ce va începe miercuri, la Cluj-Napoca, în organizarea Universității Tehnice din localitate.

Kitul dedicat motorizărilor de competiție este testat deja cu rezultate bune, iar elementele care intră în componența acestuia sunt realizate mult mai simplu, din fibră de sticlă sau fibră de carbon, ceea le face mai ușoare și reduce costurile de producție.

Folosirea acestui kit permite creșterea puterii motoarelor de competiție cu 7-10%, ceea ce pentru piloții de concurs înseamnă foarte mult, a explicat, marți, pentru AGERPRES, inventatorul Corneliu Birtok-Băneasă.

„În cadrul salonului vom prezenta filtre de aer supraaspirant concepute pentru motorizări de drift și motorizări de raliu. Sunt elemente realizate cu materiale noi, pe care le studiez în cadrul unei teze de doctorat. Înainte, aceste filtre erau foarte complicate, cu circa 60 de componente. Acum, sunt mult mai simple și se pot realiza rapid. Totul face parte dintr-un kit ce mai include un sistem dinamic de transfer al aerului și un deflector termic, ceea ce permite un randament bun al motorului și menținerea unei temperaturi scăzute a aerului filtrat. În final, puterea motorului crește cu 7-10%”, a declarat Birtok-Băneasă.

Pasionații de mașini sunt invitați să vadă și „Laboratorul lui Dexter”, un stand la care orice vizitator va putea să observe, „pe viu”, cum funcționează un motor cu ardere internă, o bujie, servodirecția unei mașini sau transmisia principală a unui autovehicul. „Laboratorului lui Dexter este un proiect ce reunește lucrări de licență realizate de studenții anului patru. Lucrările lor vor rămâne în cadrul laboratoarelor Facultății de Inginerie pentru ca studenții din anii doi sau trei să-și poată aprofunda într-un mod practic cunoștințele obținute la cursurile teoretice”, a spus inventatorul Corneliu Birtok-Băneasă.

El a explicat că numele de „Laboratorul lui Dexter” a fost preluat dintr-un desen animat în care personajul principal, Dexter, este foarte inventiv și caută să afle lucruri noi, în permanență. „Dexter este un personaj năstrușnic, inventiv și pus pe șotii. Am considerat că laboratorul nostru reprezintă acest concept”, a precizat inventatorul.

În opinia acestuia, participarea studenților la saloanele de inventică contribuie la formarea profesională a acestora, pentru că își pot exprima ideile într-un cadru științific, competitiv.

Medaliat cu aur la zeci de saloane de inventică din lume, Corneliu Birtok-Băneasă este doctorand al Universității Politehnica din Timișoara și asistent de laborator la Facultatea de Inginerie din Hunedoara.

Salonul Internațional al Cercetării, Inovării și Inventicii „Pro Invent” este organizat în perioada 22 — 24 martie la Cluj-Napoca de Universitatea Tehnică din localitate.

AGERPRES